1,5 miljoen euro voor West-Vlaamse grasmaairobot

Jessica Vermeer
17 september 2019

West-Vlaming Wesley Lorrez haalt 1,5 miljoen euro binnen om zijn intelligente grasmaairobot te 3d-printen en op de markt te brengen. Lorrez heeft Toadi opgericht, die al voor een half miljoen aan orders binnen heeft sinds de lancering van de robot in mei. De autonome grasmaaier is geïnspireerd op de Pixar-filmrobot Wall-E.

De 3D-geprinte grasmaairobot Toadi kan autonoom opereren zonder bekabeling in het gras.

De robot is gebouwd om gras te herkennen en heeft daarom geen bekabeling nodig. Hij is uitgerust met een simpele camera, waarvan de beelden door de software worden omgezet in een kaart van de omgeving. Mappen onder alle omstandigheden is de kern van de technologie. De grasmaairobot kan acht tot twaalf uur autonoom opereren, waarna hij zichzelf draadloos kan opladen bij een bijgeleverd laadstation.

Lorrez heeft twee eerdere startups verkocht, om zich op één ding te kunnen richten. Hij ziet de huidige versie van Toadi als het begin. Behalve het gras maaien, zou de robot met de juiste tools namelijk ook andere taken in de tuin kunnen uitvoeren. Op dit moment kan hij bijvoorbeeld al als waakhond worden gebruikt en onbevoegden detecteren.