3d in perspectief

7 februari 2018 

Toen fabrikanten van hoortoestellen de voordelen van additive manufacturing ontdekten, was de omslag razendsnel en onomkeerbaar. Binnen anderhalf jaar werd negentig procent van de Amerikaanse hoortoestellen 3d geprint. En enige tijd geleden stuurde General Electric een team van vijftig engineers door de organisatie om te kijken waar het bedrijf 3d-technieken zou kunnen gebruiken. In de eerste negentig dagen identificeerde dat team voor vijfhonderd miljoen dollar aan besparingen. Niet gek dus dat GE een van de motoren is achter de ontwikkelingen in additive manufacturing.

Dichter bij huis printte Kaak uit Terborg het afgelopen jaar meer dan veertienduizend producten op zijn Metalfab1-metaalprinter van Additive Industries. En niet alleen testonderdelen, maar vooral echte componenten die het rechtstreeks in zijn industriële bakkerijlijnen kon integreren. ‘Als je eenmaal begint, vallen de schellen van je ogen’, zei Kaak-directeur Lodewijk van der Borg eerder in Mechatronica&Machinebouw.

3d heeft de wind in de zeilen. De afgelopen jaren ging de meeste ontwikkeltijd in additive manufacturing naar het verbeteren, versnellen en vergroten van de printers, en naar het uitbreiden van de materiaalkeuze. Uiteraard is daar nog genoeg winst te behalen, maar de grootste stappen kun je zetten als je de juiste applicatie vindt. Kijk dus niet wat zo’n 3d-printer allemaal kan, maar stel jezelf de vraag wat hij kan doen voor jou. En dat hoeven echt geen supercomplexe componenten te zijn. Functie-integratie, gewichtsreductie, vormvrijheid, personalisatie: het zijn thema’s die zelfs voor het simpelste beugeltje interessant zijn. Maar onthoud dat additive manufacturing niet de oplossing is voor al je problemen. Verspanen, draaien en slijpen zijn nauwkeuriger en sneller, en die voorsprong geven die conventionele technieken niet een-twee-drie weg.

De 3d-printmarkt is booming. Onderzoeksbureau Markets and Markets verwacht dat de sector tot aan 2023 jaarlijks met ruim 25 procent zal groeien. Over vijf jaar komt de totale omzet uit op ruim 32 miljard dollar. Een tweede trend is de opkomst van printen met metaal. Het marktaandeel van dat materiaal wint het ten opzichte van onder meer kunststof. Dat is goed nieuws voor Additive Industries, en ook de reden waarom Materialise afgelopen oktober 36 miljoen euro neertelde voor de Duitse specialist Actech.

Het ultieme doel van Amsystems Center is een volcontinu 3d-printproces. Foto: Bart van Overbeeke

En dan is er de verschuiving naar massaproductie. ING stelde in een recente scenariostudie nog dat in 2060 de helft van alle producten door 3d-printers wordt gemaakt. Dat levert mooie koppen op in de media, maar ik hecht weinig waarde aan dat soort glazen bollen. Veel interessanter zijn de effecten op de wereldwijde maakindustrie die de bank aanhaalt. Omdat bij productie met 3d-printers minder menselijke inbreng nodig is, zijn de loonkosten straks niet meer zo bepalend bij de keuze van de productielocatie. ING waarschuwt dat Nederland als doorvoerland daardoor hard getroffen zal worden. Ik zie vooral kansen.

We zijn in Nederland heel aardig gepositioneerd in additive manufacturing. Ultimaker uit Geldermalsen is wereldwijd de grootste speler (omzet) in 3d-printers voor de consumentenmarkt. Met Brightlands Material Center hebben we een partij die een sleutelrol kan spelen in het materiaalonderzoek. De toekomst voor Additive Industries is zeer veelbelovend met zijn 3d-metaalprinter gericht op massaproductie. Amsystems, het gezamenlijke expertisecentrum van TNO en het High Tech Systems Center, zorgt voor een sterke wetenschappelijke basis en ondersteunt de industrie met concept-machines voor allerlei nieuwe toepassingen in onder meer hightech, elektronica, food en farma. Met softwarespecialist Materialise om de hoek en onze excellente systeemintegratiekennis hebben we alles in huis om succesvol te zijn. Zoals zo vaak is samenwerking het sleutelwoord. Als we erin slagen om alle partijen met elkaar te verbinden, kunnen we grote stappen zetten.

AGENDA

Events

World of Technology and Science

2 oktober - 5 oktober

Utrecht

Trainingen

Topbanen
Murrelektronik BV

Accountmanager (M/V)

Murrelektronik BV

Zuid-Oost Nederland

Huisman (China) CO., LTD.

Local Discipline Manager Mechanical (China)

Huisman (China) CO., LTD.

Zhangzhou City

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×