5,2 miljoen extra voor slimme productie Zuid-Holland

19 december 2018 

De provincie Zuid-Holland stelt 5,2 miljoen euro beschikbaar voor de doorontwikkeling van het innovatieprogramma Smitzh. Dit programma helpt Zuid-Hollandse maakbedrijven hun productieprocessen te verbeteren door hen te verbinden aan hightech toeleveranciers en Smart Manufacturing-fieldlabs. In de volgende fase is er specifiek aandacht voor opschaling en de thema’s: technologieontwikkeling, arbeidsmarkt en internationalisering. Ook stappen nieuwe partners in.

Zuid-Holland kent een maakindustrie van tienduizend bedrijven met een hightech toeleverketen van honderdduizend banen. Smart Manufacturing – het automatisering van productieprocessen met technologieën als robots, big data en 3d-printen – beïnvloedt de markt sterk. Door de toepassing van Smart Manufacturing kunnen productiekosten worden verlaagd, wordt de kwaliteit van producten beter en consistenter, neemt de levertijd af en wordt deze beter voorspelbaar.

Om de concurrentiepositie van de Zuid-Hollandse maakindustrie te behouden en te versterken, is door de provincie, MRDH, TNO, Innovation Quarter en acht Smart Manufacturing-fieldlabs, het programma Smitzh (smart manufacturing industriële toepassing in Zuid-Holland) opgezet. Smitzh stimuleert en ondersteunt technologische toeleveranciers en maakbedrijven uit Zuid-Holland bij de toepassing van slimme maaktechnologie. Daarnaast is het programma gericht op het opleiden van mensen en het verkleinen van het oplopend personeelstekort.

Met de bijdrage van de provincie gaat het programma medio 2019 een nieuwe fase in. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de aanpak voor de doorontwikkeling van het programma (Smitzh-3) vastgesteld, en ter kennisname aan Provinciale Staten gezonden. Het volledige voorstel is hier te bekijken.

De derde fase richt zich vooral op schaalvergroting naar honderden bedrijven en de opschaling van de beweging die in Smitzh-2 op gang is gebracht. In de derde fase is specifiek aandacht voor technologieontwikkeling, arbeidsmarkt en internationalisering. In Smitzh-3 stappen ook extra partners in: FME, Holland Instrumentation, Metaalunie, Hogeschool Rotterdam en TU Delft. De ambitie is om met Smitzh-3 Zuid-Holland zichtbaar te maken als internationaal zwaartepunt voor slimme productie op de gebieden lucht- en ruimtevaart, maritiem en offshore, instrumenten en sensoren, en agro/food.

Smitzh-3 gaat medio 2019 van start, aansluitend op het huidige Smitzh-2-programma. Eerder is vanuit de MRDH voor Smitzh-2 een bijdrage toegekend van 750 duizend euro. Met een bijdrage van de provincie van 5,2 miljoen euro kan een meerjarig programma Smitzh-3 van in totaal circa 11,5 miljoen euro worden gerealiseerd doordat partijen zoals TNO, TU Delft en andere bedrijven en partners meefinancieren.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Metrology and calibration of mechatronic systems

13 februari - 15 februari

Eindhoven

Time management in innovation

14 maart - 4 april

Eindhoven

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×