Alphabet verkoopt Boston Dynamics aan Softbank

Alexander Pil
12 juni 2017

Na ruim drie jaar is Alphabet al weer klaar met Boston Dynamics. Het moederbedrijf van onder meer Google verkoopt de robotpionier aan het Japanse Softbank. Het overnamebedrag en verdere details zijn niet vrijgegeven.

Eind 2013 werd Boston Dynamics opgekocht door – toen nog – Google. De robotspecialist werkt vaak voor de militaire onderzoeksinstelling Darpa en het Amerikaanse Pentagon. De robotbouwer is vooral bekend van Bigdog, een vierpotige robothond die dienst moet doen als lastdier voor soldaten, en de Cheetah, de snelste robot ter wereld. Hoewel Google zich principieel niet wil bezighouden met militaire projecten, hoopte het met de overname een vliegende start te maken in zakelijke robotica.

Een van de robtos van Boston Dynamics is de Spot, een vierbenige robot voor onder meer militaire toepassingen.

In 2016 evalueerde Alphabet – waar Boston Dynamics inmiddels was ondergebracht – de vorderingen van zijn robottak. De conclusie was dat het niet rendabel was en er ook op korte termijn weinig verbetering zou komen. Boston Dynamics ging in de etalage.

Na interesse van onder meer Amazon en Toyota heeft Alphabet uiteindelijk een deal gesloten met Softbank. Dat Japanse bedrijf is van oorsprong een telecomgigant maar inmiddels zeker geen vreemde in de robotwereld. Het is bijvoorbeeld het bedrijf achter de Pepper en grootaandeelhouder van Aldebaran Robotics. Ook nam Softbank vorig jaar de Britse processormaker Arm over voor 29 miljard euro.