Bessentelers innoveren samen

7 december 2018 

Twaalf blauwe-bessentelers uit Nederland, Duitsland en België hebben de handen ineen geslagen. Middels hun gezamenlijke r&d-bedrijf Blueberry Innovators willen ze innovatie op het gebied van smart farming, gerobotiseerde oogst en onkruidbestrijding versnellen en toepasbaar maken. Co-creatie met onderwijs- en kennisinstellingen en vooruitstrevende bedrijven uit onder meer de hightech- en maakindustrie is essentieel om deze doelstellingen te behalen. Blueberry Innovators vertegenwoordigt een teeltareaal van bijna driehonderd hectare en de aandeelhouders zijn actief in de opkweek, productie en het vermarkten van blauwe bessen.

Nederland behoort tot de top vijf van Europese landen met het grootste areaal blauwe bessen. Om niet alleen toonaangevend te zijn, maar ook vooruitstrevend te blijven is het belang van proces- en productinnovatie enorm. Erik van de Vin, clustermanager Blueberry Innovators: ‘De komende jaren krijgen we te maken met een aantal uitdagingen op het gebied van schaalvergroting, arbeid, efficiency, gewasbescherming, duurzaamheid, bio- en bodemdiversiteit en water- en productkwaliteit. Om hier adequaat op in te spelen is onderlinge samenwerking cruciaal en zijn innovaties noodzakelijk. Binnen Blueberry Innovators zitten de telers aan het stuur. Al onze innovatie-activiteiten zijn erop gericht om een toekomstbestendig en economisch duurzaam businessmodel voor deelnemende telers te realiseren.’

De twaalf deelnemende blauwe bessentelers hebben ervoor gekozen om hun gezamenlijke behoeften op het gebied van onderzoek en ontwikkeling onder te brengen in een eigen r&d-bedrijf; een externe innovatie-afdeling van hun bedrijven waar producten en diensten op het gebied van gerobotiseerde oogst, smart farming en gerobotiseerde onkruidbestrijding verder ontwikkeld en marktrijp gemaakt worden. De telers zijn in juridische zin georganiseerd in een besloten vennootschap. Alle telers zijn daarmee aandeelhouder van Blueberry Innovators, een aantal telers zijn gekozen als bestuurder van de vennootschap.

Leon Schrijnwerkers, aandeelhouder Blueberry Innovators: ‘De ontwikkelingen op het gebied van robotica, big data, sensoren, autonoom rijdende voertuigen en vision gaan vliegensvlug. Door samen te werken met andere telers en techneuten binnen het ecosysteem van Innoveins zijn we veel beter in staat om deze innovaties daadwerkelijk toepasbaar te maken voor onze eigen teelt- en opkweekbedrijven. Bovendien maken we onze ontwikkelprogramma’s op deze manier effectiever en goedkoper.’

De eerste innovatie-activiteiten van Blueberry Innovators zijn reeds van start gegaan en zullen volgend jaar verder worden opgeschaald. In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is eerder dit jaar een onderzoek gestart naar automatische onkruiddetectie en -herkenning. In 2019 zal naar verwachting een aantal samenwerkingsverbanden worden bekrachtigd, onder meer gericht op de realisatie van een oogstrobot en de toepassing van big data in de blauwe bessenteelt.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Thermal effects in mechatronic systems

19 maart - 21 juli

Eindhoven

Design for additive manufacturing

10 april - 12 april

Eindhoven

Topbanen
ROC Nijmegen

Docent Elektrotechniek

ROC Nijmegen

Nijmegen

Topcon Positioning Systems

Senior Manager Technical Service

Topcon Positioning Systems

Capelle aan den IJssel

Hembrug Machine Tools

Mechanical Engineer

Hembrug Machine Tools

Haarlem

ENGIE Services Nederland

Technisch Operationeel Beheerder

ENGIE Services Nederland

Veldhoven

Murrelektronik

Accountmanager Zuid-Oost Brabant (M/V)

Murrelektronik

Zuid-Oost Brabant

Murrelektronik

Hoofd Verkoop Binnendienst (M/V)

Murrelektronik

Breda

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×