Brexit biedt kansen voor Nederlandse hightech en maakindustrie

17 mei 2017 

De economische impact van de brexit verschilt per provincie. Utrecht en Noord-Holland lijken het meest gevoelig, omdat het Verenigd Koninkrijk een relatief groot belang heeft in de goederenexport van deze provincies. Maar de Britse uittreding levert regionaal ook kansen op blijkt uit een nieuw rapport van het ING Economisch Bureau. Bijvoorbeeld omdat Nederlandse exporteurs hun positie op de Europese interne markt kunnen versterken als Britse concurrenten na uittreding tegen handelsbelemmeringen aanlopen.

‘We verwachten dat de algehele impact van de brexit voor de Nederlandse economie negatief is’, aldus ING-regio-econoom Thijs Geijer. ‘In specifieke gevallen en regio’s doen zich echter ook kansen voor. De Britten exporteren voor ruim 280 miljard euro aan goederen en diensten naar de EU en na de uittreding valt daar voor Nederlandse bedrijven wat te halen.’

Utrecht en Noord-Holland scoren het hoogst op de brexit-gevoeligheidsindex van ING, opgesteld op basis van CBS-cijfers.

De Britse goederenexport naar de EU bedraagt 175 miljard euro en bestaat vooral uit producten uit de chemie, maakindustrie en hightech. In die branches kunnen Nederlandse exporteurs na de brexit hun positie ten opzichte van Britse concurrenten versterken omdat zij blijven profiteren van de Europese interne markt en eventuele verdergaande economische integratie. Het VK zal na het vertrek uit de EU, afhankelijk van de uitkomst van onderhandelingen over een handelsverdrag, in meer of mindere mate tegen handelsbelemmeringen aanlopen.

Noord-Brabant en Overijssel kennen van de industriële provincies de sterkste specialisatie in de maak- en hightechindustrie. Op voorhand maken bedrijven in deze regio’s daarom de grootste kans om te profiteren van een zwakkere concurrentiepositie van Britse bedrijven. Verder zijn Noord-Brabant en Overijssel ook interessant als vestigingslocatie voor bedrijven die (hoogwaardige) industriële activiteiten naar een locatie binnen de EU willen verplaatsen, aldus ING.

AGENDA

Events

World of Technology and Science

2 oktober - 5 oktober

Utrecht

Trainingen

Topbanen
Murrelektronik BV

Accountmanager (M/V)

Murrelektronik BV

Zuid-Oost Nederland

Huisman (China) CO., LTD.

Local Discipline Manager Mechanical (China)

Huisman (China) CO., LTD.

Zhangzhou City

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×