Cadence neemt VUB-spin-off Numeca over

Alexander Pil
1 februari 2021

Softwaregigant Cadence Design Systems heeft Numeca ingelijfd. Dat bedrijf levert software waarmee productontwikkelaars de stromingsleer op hun ontwerpmodellen kunnen toepassen. Stromingsleer is de wetenschap die de beweging van vloeistoffen en gassen beschrijft. Numeca is een spin-off van de VUB, opgericht door professor Charles Hirsch. De voorwaarden van de transactie werden niet bekendgemaakt.

Numeca ontwikkelt software voor computational fluid dynamics. Beeld: Numeca

Numeca ontwikkelt software voor de toepassing van stromingsleer bij het ontwerpen van bijvoorbeeld vliegtuigen, auto’s of schepen. De technologie is in gebruik bij industrieleiders zoals Nasa, Honda en Ford. De VUB-spin-off wordt beschouwd als een wereldwijd belangrijke speler op het gebied van computational fluid dynamics-software.

Numeca werd opgericht in 1992, onder impuls van professor Hirsch als verantwoordelijke voor de vakgroep Stromingsmechanica van de VUB. ‘We spitsten ons toe op de research & development rond de numerieke simulatie van stromingen van vloeistoffen, gassen en alle andere mogelijke stromende materies met behulp van geavanceerde software, die in eigen beheer werd ontwikkeld’, zei Hirsch in 2013 in ‘De Vlaamse Ondernemer’. ‘Oorspronkelijk verrichtten we behoorlijk wat onderzoek voor rekening van Esa in het licht van het toenmalige Hermes-project, dat evenwel nooit werd gerealiseerd. De softwareontwikkelingen die we verder deden op vlak van stromingsmachines, energieproductie en aandrijvingen mondden uit in contacten met en concrete vragen van de industrie om met de software aan de slag te gaan. Dat vormde de aanleiding tot de oprichting van Numeca dat de intellectuele eigendom over bepaalde softwarerechten verwierf.’