Ceratec verdrievoudigt productieruimte in Geldermalsen

Hightech keramiekspecialist Ceratec groeit na zes jaar alweer uit zijn jas. Het bedrijf nam onlangs het pand van de buurman over, verbouwde de boel en lijkt weer jaren vooruit te kunnen.

René Raaijmakers
12 september

Sorry, de configuratie met cobots die zelfstandig keramische onderdelen aan het voorbereiden zijn bij een verspaningsmachine mogen we niet fotograferen. Het kost directeur Steven Visser ook enige moeite voor hij een door zijn bedrijf geproduceerd wit onderdeel te pakken heeft waarmee hij op de foto kan. ‘Sorry, bijna alles is hier confidentieel.’ Welkom in Ceratecs productielocatie in Geldermalsen, een verspaningsfabriek die net een forse uitbreiding heeft ondergaan.

Door het pand van de buren over te nemen kon Ceratec-directeur Steven Visser de productieruimte verdrievoudigen.

Het vormgeven van de technische keramiek is zo niche, dat er eigenlijk geen standaard machines voor te koop zijn. Ceratec heeft er een gewoonte van gemaakt om bestaande draai-, frees- en slijpmachines voor metaal om te bouwen voor de bewerking van het harde materiaal.

Naast de nieuwe machineconfiguratie investeert het bedrijf in Geldermalsen ook in blijvende automatisering en productie-efficiëntie. Directeur Steven Visser, die het bedrijf in 2018 van zijn ouders overnam, zegt dat dat elk jaar 15 procent productiviteitsverhoging geeft. Visser schat dat Ceratecs nieuwe machines door de jaren heen vier keer productiever werden.

En dat in een markt die zich kenmerkt door low volume, high complexity, high mix. ‘Wij hebben seriegroottes van één tot op jaarbasis pakweg tweehonderd stuks.’ Het bedrijf maakt een omzet van ruim 10 miljoen euro met veertig medewerkers.

Buren

Ceratecs laatste grote uitbreiding dateert van 2017. Steven Visser had in 2018 het bedrijf van zijn ouders overgenomen en besloot dat het tijd was om te investeren in de productiecapaciteit van technisch-keramische producten. ‘We hadden al een nieuw ontwerp gemaakt, alle machines opnieuw neergezet met het oog op groei’, zegt directeur Steven Visser. ‘Maar anderhalf jaar geleden constateerden we dat we helemaal vol zaten en dat we opnieuw ruimte nodig hadden.’

Steven Visser van Ceratec. De keramische onderdelen die zijn bedrijf maakt zijn meestal klein. De grootste passen in een schoenendoos.

De wens om uit te breiden kwam de buren – ook een familiebedrijf – goed uit. Daar hadden twee broers net het bedrijf van hun vader overgenomen en zij zochten een locatie dichter bij hun woonhuizen in Brabant. Daarmee kon Ceratec de oppervlakte van zijn fabriek verdrievoudigen.

Ceratec opent zijn nieuwe fabriek binnenkort officieel. In High-Tech Systems magazine nummer 3 (15 oktober) verschijnt een interview met Steven Visser van Ceratec.