Cerescon maakt aspergeoogster autonoom

Alexander Pil
5 november 2019

Cerescon breidt zijn aanbod aspergeoogstmachines uit. Tijdens de aspergetelerbeurs Expo SE later deze maand demonstreert het bedrijf uit Heeze een 1-rijige zelftrekkende versie van zijn Sparter die geen tractor of chauffeur nodig heeft. De nieuwe oogstrobot kan ongeveer 0,3 hectare per uur oogsten.

Beeld: Cerescon

Twee jaar geleden introduceerde Cerescon de eerste selectieve aspergeoogstmachine voor witte asperges. De 2-rijige en 3-rijige variant zijn geschikt om respectievelijk tot 35 en 50 hectare te oogsten. Daar deze Sparters vooral aantrekkelijk zijn voor grote telers, richt Cerescon zich met zijn nieuwe 1-rijige zelftrekkende oogstmachine ook op de wat kleinere teler.

Bij de nieuwe zelftrekkende Sparter zijn tractor en chauffeur overbodig geworden. De oogstkosten per uur worden tot 70 procent verlaagd ten opzichte van handmatige oogst, stelt Cerescon. Een groot verschil met de meerrijige Sparter is dat de nieuwe variant is voorzien van rupsbanden en autonoom door de rijen kan rijden. Er is alleen nog één persoon achterop de machine nodig om de geoogste asperges te verzamelen in de kratten.

Door de compacte afmetingen kan er op kleinere velden worden geoogst met minder verlies van kopakkers en kan de machine gemakkelijk over de weg worden vervoerd. Cerescons technologie van de ondergrondse detectie met geïntegreerde dubbele steekrobot, zandbedherstel, aspergetransport en plastichandling is in de afgelopen drie seizoenen grondig getest en niet veranderd.

Cerescon zal het aankomend aspergeseizoen gebruiken om de 1-rijige oogstrobot uitvoerig te demonstreren op diverse velden in binnen- en buitenland. In 2021 moet een aantal exemplaren uit de 0-serie in de praktijk actief zijn. De nieuwe variant zal rond de 350 duizend euro kosten. De verkoop van de Sparter start in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarna breidt Cerescon uit naar andere Europese landen waar witte asperges worden geoogst.

 advertorial 

The waves of Agile - Value delivery in medium and large organizations

Derk-Jan de Grood creëerde een rijke bron van kennis voor Agile-coaches en -leiders. Met praktische tips om een ​​lerende organisatie te creëren die kwalitatieve oplossingen levert met zakelijke waarde. Bestel 'The waves of Agile' hier.