Comsol helpt Hembrug met submicronprecisie

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Om te kunnen verzekeren dat hun nieuwe draai-slijpcombinatie net zo nauwkeurig was als de andere machines in het assortiment, modelleerden en rekenden de engineers van Hembrug Machine Tools uitgebreid aan hun design. Mede door het gebruik van Comsol-tooling drukte het Haarlemse bedrijf de nauwkeurigheid onder de 1 micrometer.

Hembrug Machine Tools ontwerpt, produceert en verkoopt zeer nauwkeurige draai- en draaislijpmachines. Het Haarlemse bedrijf mikt op de bovenkant van de markt, waar klanten heel hoge eisen stellen aan de precisie. Sommigen willen een rondheid halen met een afwijking van maximaal een halve micrometer. Hembrug is een van de weinige machinetoolbouwers die daar niet van schrikt. ‘Supernauwkeurige systemen voor kleine series, dat is ons terrein’, aldus engineeringmanager Bert de Veer.

Het afgelopen jaar leverde Hembrug zo’n vijfendertig machines aan klanten over de hele wereld. Dat zijn er beduidend meer dan tien jaar geleden. De Veer ziet de markt groeien: ‘Dat komt vooral omdat bedrijven steeds meer beseffen dat je niet altijd een slijpmachine nodig hebt om heel nauwkeurig te werken, maar dat je ook met draaien hoge precisie kunt halen. Zo kun je bijvoorbeeld kogellagers prima draaien. Dat is gunstig voor kleinere series want een draaimachine is veel flexibeler.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.