De vijf grootste robottrends voor 2022

Alexander Pil
16 februari 2022

De operationele voorraad industriële robots heeft een nieuw record bereikt van ongeveer 3 miljoen eenheden wereldwijd, een stijging van gemiddeld 13 procent per jaar over de periode 2015-2020. ‘De transformatie voor robotautomatisering neemt snel toe in traditionele en nieuwe industrieën’, zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics. ‘Steeds meer bedrijven realiseren zich de talrijke voordelen die robotica hun bedrijf biedt.’ De IFR zette de top-vijf trends in robotica en automatisering op een rij.

Steeds meer industrieën gaan aan de slag met robotica. Foto: Bluebotics

1. Nieuwe industrieën voor robots

Bedrijfstakken die relatief nieuw zijn op het gebied van automatisering, adopteren snel robots. Consumentengedrag drijft organisaties ertoe om in te spelen op de vraag naar personalisatie van zowel producten als levering. De e-commerce-revolutie kreeg door de pandemie een flink boost en zal in 2022 blijven versnellen. Er zijn nu duizenden robots geïnstalleerd die vijf jaar geleden nog niet in dit segment bestonden.

In een poging om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken, zullen bedrijven die nog niet eerder aan automatisering hebben gedacht, hun plannen heroverwegen. Bedrijven die afhankelijk zijn van servicemedewerkers, zoals winkels en restaurants, zijn niet in staat vacatures te vervullen, en als gevolg daarvan kunnen we verwachten dat ze investeren in automatisering om aan de behoeften van klanten te voldoen. Relatief nieuwe robotgebruikers in onder meer levering en logistiek, bouw, landbouw en nog veel meer, profiteren van technologieën die met de dag vooruitgaan.

2. Robots gemakkelijker te gebruiken

De implementatie van robots kan een complexe taak zijn, maar nieuwe generaties robots zijn makkelijker in gebruik. Er is een duidelijke trend naar gebruikersinterfaces die eenvoudige pictogramgestuurde programmering en handmatige besturing van robots mogelijk maken. Robotbouwers en sommige externe leveranciers bundelen hardwarepakketten samen met software om de implementatie te vereenvoudigen. Deze trend lijkt misschien evident, maar aanbod dat is gericht op complete ecosystemen, voegt enorme waarde toe door de inspanning en de tijd tot operatie te verminderen.

De trend naar goedkope robotica gaat ook gepaard met eenvoudige installatie, waarbij in sommige gevallen specifieke toepassingen vooraf zijn geconfigureerd. Leveranciers bieden standaard programma’s in combinatie met grijpers, sensoren en controllers. Appwinkels bieden programmaroutines voor verschillende toepassingen en ondersteunen goedkopere robotimplementatie.

3. Bijscholing van robots en mensen

Steeds meer overheden, brancheverenigingen en bedrijven zien in een vroeg stadium de behoefte aan basisonderwijs op het gebied van robotisering en automatisering voor de volgende generatie. De reis van datagestuurde productielijnen zal gericht zijn op opleiding en training. Naast de interne opleiding van werknemers, kunnen externe opleidingstrajecten de leerprogramma’s van het personeel verbeteren. Robotfabrikanten zoals ABB, Fanuc, Kuka en Yaskawa registreren elk jaar tussen de 10 duizend en 30 duizend deelnemers aan hun robotcursussen in meer dan dertig landen.

Robotica verandert de functieprofielen van fabrieksarbeiders ten goede. Zoals de recente ‘Great Resignation’ laat zien, willen mensen werken in een moderne omgeving waar ze een carrière kunnen opbouwen. Nieuwe trainingsmogelijkheden met robotica zijn een win-winstrategie voor zowel bedrijven als werknemers: saaie, vuile en gevaarlijke taken worden geautomatiseerd terwijl mensen belangrijke vaardigheden leren voor de industriële werkplek van de toekomst en hun verdienpotentieel tijdens hun loopbaan vergroten.

4. Robots stellen de productie veilig

Economische spanningen en Covid-19 brengen de productie dichter bij de klant. Problemen in de toeleverketen brengen bedrijven ertoe om nearshoring met automatisering te overwegen. Een opvallende statistiek uit de VS laat zien hoe automatisering bedrijven helpt weer aan het werk te gaan: volgens de Association for Advancing Automation zijn de robotorders in de Verenigde Staten in het derde kwartaal van 2021 met 35 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Meer dan de helft van de bestellingen komt uit andere sectoren dan de robothongerige auto-industrie.

En deze recordgroei gaat niet alleen over robotica; ook in machinevisie, motioncontrol en motoren zijn grote stijgingen te zien. ‘De pandemie en de daaruit voortvloeiende verstoringen van de toeleverketens en de beschikbaarheid van arbeidskrachten lijken het duwtje in de rug te zijn geweest dat velen nodig hadden om de investering te rechtvaardigen’, zegt Susanne Bieller van de IFR. ‘De bedrijven die het meest waarschijnlijk in automatisering zullen investeren, zijn degenen die het al een tijdje overwegen, maar nog niet de laatste stap hebben gezet.’

5. Robots ondersteunen digitale automatisering

In 2022 en verder zien we de nadruk op data als belangrijke factoren voor toekomstige productie. Gegevens verzameld uit intelligent geautomatiseerde processen zullen door producenten worden geanalyseerd om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Met het vermogen van een robot om taken te delen en te leren via AI, kunnen bedrijven intelligente automatisering ook gemakkelijker toepassen in nieuwe omgevingen, van de bouw en voedsel- en drankverpakkingen tot medische laboratoria.

AI voor robotica wordt volwassen en lerende robots worden mainstream. De industrie is de proeffase voorbij en de IFR verwacht in 2022 een grotere inzet van deze technologieën.