Demcon introduceert realtime drinkwatermonitoring op Chinese markt

René Raaijmakers
28 september 2022

Demcon Optiqua is een partnership aangegaan met Maxonic Automation Control en Yunhe Information Technology en introduceert daarmee zijn meettechnologie voor drinkwaterkwaliteit op de Chinese markt. Eerder dit jaar leverde Optiqua zijn technologie al aan het nationale waterbedrijf van Singapore.

Optiqua maakt een automatische waterbemonsteringseenheid die te integreren is in meetstations voor drinkwaterkwaliteit. Dat soort systemen leveren Maxonic, een in Shenzen gevestigde leverancier van instrumentatie, en Yunhe, de in Changsha gevestigde ontwikkelaar van intelligente beheerplatformen voor stedelijke waterbedrijven.

Het Eventlab-systeem voor realtime monitoring in het meetstation in de waterfabriek in Guiyang. Het drinkwaterbedrijf kan bij een waarschuwing direct actie ondernemen.

De optische technologie van Optiqua houdt het drinkwater realtime in de gaten. Centraal in de Eventlab-producten staat een optische lab-on-a-chip-sensor met generieke gevoeligheid voor veranderingen in de waterkwaliteit. Naast een netwerk van sensoren bestaat het systeem uit een infrastructuur voor datatransmissie en data-analyse plus visualisatiesoftware. De informatie van het sensornetwerk wordt met data-algoritmen voortdurend geanalyseerd en gecontroleerd op abnormale veranderingen in de waterkwaliteit. Bij vervuiling of een andere wijziging in de drinkwatersamenstelling slaat het systeem alarm.

Maxonic is een in Shenzen gevestigd beursgenoteerd bedrijf dat drinkwaterbedrijven in heel China bedient met instrumentatie voor de monitoring van stroming, druk en temperatuur. Yunhe uit Changsha heeft een intelligent waterbeheerplatform ontwikkeld voor stedelijke waterbedrijven dat online beheer biedt van watervoorraden, waterproductie, waterdistributie en rioolmonitoring. Ruim vijftig Chinese drinkwaterbedrijven zijn geabonneerd op Yunhe’s platform.