Demcon neemt Macawi over

Pieter Edelman
4 september 2013

Demcon heeft deze zomer de Eindhovense ontwikkelaar van beademingsapparatuur Macawi overgenomen. Voor het vijfkoppige team biedt Demcon een stabiele productiepartner voor de lange termijn. Andersom zegt het Enschedese bedrijf via de overname verder te kunnen groeien in de medische markt en zijn ambitie om productie binnen het bedrijf te halen waar te kunnen maken.

Macawi werd in 2010 opgericht door vijf ex-werknemers van het Duitse Dräger Medical, nadat dat dat zijn ontwikkelafdeling in Best sloot. Met ondersteuning van Sioux ontwikkelden zij de kennis rond ventilatorgebaseerde beademers door. Hun doel was om een universele module te ontwikkelen die fabrikanten kunnen gebruiken voor verschillende doelmarkten. Traditioneel worden voor elke toepassing compleet verschillende apparaten ontwikkeld. Een beademer voor te vroeg geborenen kinderen heeft bijvoorbeeld hele andere eisen dan een apparaat voor volwassenen. De Macawi-technologie kan door het gebruik van andere slangen voor beide doelgroepen gebruikt worden.

Binnenkort worden de eerste beademingsapparaten gebaseerd op de Macawi-technologie geïntroduceerd op de Medica-beurs in Düsseldorf. Daarmee komt ook de serieproductie op gang. De match met Demcon als productiepartner, was snel gemaakt, aldus Macawi-CTO Geert van Dijk: ’We merken nu al dat we met onze grote moeder gemakkelijker bij partijen binnenkomen. Bovendien helpt Demcon ons om complete ontwikkelprojecten te bemensen.‘ Het team is ondertussen ingetrokken bij de Demcon-vestiging in Eindhoven en moet daar verder gaan groeien. ’We zijn al bezig voor volgende klanten, die weer andere, unieke features op hun module willen‘, aldus Van Dijk.

Demcon richt zich sinds enkele jaren op medische technologie. De overname ziet het dan ook als een belangrijke bijdrage aan deze strategie: ’Geert van Dijk geldt als een autoriteit op beademingsgebied en heeft een groot netwerk, waardoor Macawi zijn orderportefeuille heeft kunnen uitbreiden‘, zegt Demcon-CEO Dennis Schipper. ’Hun klanten, met name in Duitsland, kunnen in de toekomst bij ons andere medische modules afnemen. Een van hen heeft ons al gevraagd om een compleet product te gaan ontwikkelen; die vraag zou het niet bij een zelfstandig Macawi hebben neergelegd.‘

 advertorial 

Keynote speech by Mark Vaes (Additive Industries)

Mark Vaes (Additive Industries) will deliver the keynote speech during the Idea to Industry Conference (Eindhoven, 7 October). During his presentation he will explain his experiences on how to bring an idea to the market and what it takes to grow from startup towards a scale up. Take a look at the full conference program and make sure you sign up in time for this corona-proof event, as seating capacity is limited.