Diversificatie en serieproductie groeimotor Hembrug

René Raaijmakers
Leestijd: 12 minuten

Hembrug, ooit een kwakkelende onderneming, groeide in ruim een decennium uit tot een sterke nichespeler in de gereedschapswerktuigmachinemarkt. Robert Nefkens hielp het bedrijf gezond te maken met een mix van serieproductie en diversificatie in ultraprecies draaien, frezen en slijpen. Hembrug zit tegenwoordig ook in de VS en Azië en met TNO ontwikkelt de specialist momenteel een freesmachine met ultrasone spillen voor moeilijk te bewerken materialen zoals keramiek.

Terwijl Duitsland tientallen spelers kent in verspanende machines, telt Nederland er slechts een paar. In Haarlem zit Hembrug, een specialist in ultraprecies verspanen die de afgelopen jaren groeide in deze zeer conjunctuurgevoelige markt. Terwijl het bedrijf begin jaren negentig slechts enkele speciaalmachines per jaar verkocht, levert het nu jaarlijks wereldwijd vijfentwintig tot dertig draaibanken en freesmachines.

Hembrug doet dat met een focus op ultranauwkeurig verspanen van gehard staal. ’Het bewerken van hardstaal kan op alle draaimachines, maar niet in de nauwkeurigheidsklasse van 0,1 micrometer die wij halen‘, zegt directeur-eigenaar Robert Nefkens. ’Er zijn ook machines voor het bewerken van zachte materialen die nauwkeuriger kunnen zijn dan de onze, maar die zijn minder geschikt voor gehard staal.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.