EIT breidt uit met Manufacturing en Urban Mobility

11 december 2018 

Het Europese innovatienetwerk EIT start twee nieuwe programma’s, respectievelijk rond Manufacturing en Urban Mobility. Voor beide programma’s heeft het EIT een consortium van partners uit het bedrijfsleven, het onderwijs, de onderzoekswereld en de publieke sector gekozen om ze verder vorm te geven. Daarvoor was afgelopen jaar een wedstrijd uitgeschreven. EIT had al zes programma’s lopen: Climate-kic, Digital, Inno-energy, Food, Health en Raw Materials.

Voor het Manufacturing-programma is het ‘Made by Europe’-consortium uitverkoren, met hoofdkwartier in Parijs en vijftig partners verspreid over Europa. Vanuit Nederland zijn de TU Delft en de Accell Group vertegenwoordigd, vanuit België doet Arcelormittal mee. Het consortium wil werken aan innovaties om de uitdagingen voor fabricage in Europa het hoofd te bieden: toenemende mondiale concurrentie, lage productiekosten in ontwikkelingslanden, schaarste aan grondstoffen, en veranderingen ten gevolg van nieuwe markt- en maatschappelijke behoeften, snelle technologische evoluties en vereisten inzake milieu en duurzaamheid.

Bij Urban Mobility draait alles om transport voor de steeds verder oprukkende verstedelijking in Europa. Op het moment woont meer dan zeventig procent van de Europeanen in stedelijke gebieden, en dat zal de komende jaren steeds verder toenemen. De vraag naar gedeelde, schone vervoersoplossingen neemt bovendien snel toe vanwege de klimaatproblematiek.

Het winnende consortium voor het Urban Mobility-programma heeft een aanzienlijk grotere Nederlandse inbreng. De steden Amsterdam, Eindhoven en Helmond doen mee, net als de TU Eindhoven, het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Tomtom, Achmea en Tass International. Ook Oracle participeert onder de Nederlandse vlag. Vanuit België doen de bedrijven Colruyt en Tractebel mee. In totaal telt het consortium 48 partners.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Metrology and calibration of mechatronic systems

13 februari - 15 februari

Eindhoven

Time management in innovation

14 maart - 4 april

Eindhoven

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×