Elektro-erosiefrezen kan geleidend keramiek 50 procent sneller bewerken

René Raaijmakers
14 februari 2008

Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat met frezen in combinatie met elektro-erosie (EDM milling) geleidend keramiek machinaal goed is te bewerken. Ook zijn oppervlakken selectief te verbeteren. Het onderzoek maakt deel uit van het Europese project Eurotooling 21 waarin verschillende technieken voor rapid manufacturing van werktuigen aan een beoordeling werden onderworpen. De afdeling Production engineering, Machine design and Automation (PMA) van de KU Leuven bestudeerde EDM milling. In dat procédé, een evolutie van CNC-elektro-erosie, volgt een cilindrische, roterende elektrode een geprogrammeerd parcours op dezelfde manier als een snijwerktuig bij CNC-verspanen.

Elektro-erosiefrezen biedt kostenverlaging doordat het niet noodzakelijk is elektroden met een complexe vorm te vervaardigen. Het procédé is stabiel en behoudt de hoge precisie van de verspanen door continu de afslijting van de elektrode te compenseren. De techniek is beter in kleine details dan klassiek zinkvonken, dankzij de hoge stroomdichtheid en de uitstekende wasomstandigheden.

Proefresultaten hebben aangetoond dat elektro-erosiefrezen dankzij de doeltreffendheid van het uitwassen en de hoge rotatiesnelheden van de elektrode (tot 6000 RPM) zeer interessant is bij de bewerking van technisch keramiek zoals SSIC en B4C.

Aangezien deze techniek materiaal laag per laag verwijdert, is het bij de fabricage van complexe stukken interessant in twee stappen tewerk te gaan. De eerste is voorverspaning door elektro-erosiefrezen. De tweede is een eindbewerking door klassieke EDM. De tests hebben aangegeven dat door die combinatie 50 procent tijd kan worden uitgespaard in vergelijking met louter uitfrezen.

 advertorial 

TU/e hosts international conference on the cyber security of Internet-of-Things

While the IoT-revolution brings enormous benefits to our society and economy, our dependency on this infrastructure also creates serious security threats. To chart the challenges ahead and to explore possible solutions, on 14 and 15 October Eindhoven University of Technology (TU/e) will host #INTERSCT20, the 2020 edition of the INTERSCT. Conference on Cyber Security of Internet-of-Things.

De aanzienlijke afslijting van de elektrode bij elektro-erosiefrezen is te benutten om plaatselijk door legering de thermomechanische eigenschappen van het oppervlak van de verspaande stukken te verbeteren. Door de koperen elektrode te vervangen door een elektrode van titaan vormen zich aan het oppervlak zeer harde TiC-legeringen. De slijtvastheid van met elektro-erosiefrezen bewerkte stukken blijkt beter dan die van conventioneel bewerkte onderdelen.