'Factory in a day' maakt robotica betaalbaar voor mkb

7 oktober 2013 

Processen als het verpakken en controleren van fruit, het polijsten van staalvormen en het vullen van een verfspuitmachine hebben één ding gemeen: ze worden meestal handmatig uitgevoerd omdat er geen robot of geautomatiseerd proces is dat deze taken net zo efficiënt kan uitvoeren als de mens. Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt daarom zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project ’Factory in a day‘ probeert daar verandering in te brengen door de ontwikkeling van een flexibel, leasebaar en goedkoop roboticasysteem dat binnen vierentwintig uur operationeel is. Het project ontvangt de komende vier jaar 11 miljoen euro, waarvan 7,9 miljoen wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het FP7-programma ’Factory of the future‘. Het internationale consortium bestaat uit zestien partners met de TU Delft als penvoerder.

De installatie van een roboticasysteem duurt tegenwoordig weken tot maanden en is erg duur. De seizoensgevoelige bedrijven in het mkb produceren meestal maar kleine partijen, waardoor dergelijke investeringen vaak niet rendabel zijn. Bovendien bieden hypermoderne systemen niet de flexibiliteit die ze nodig hebben om concurrerend te blijven. Vandaar dat het Europese mkb nauwelijks gebruikmaakt van geavanceerde robottechnologie.

Het Factory in a day-project werkt aan de oplossing voor deze problemen: het introduceert een robot die binnen vierentwintig uur operationeel is. Mkb‘ers gebruiken de robot voor een bepaalde taak en het personeel leert hoe het moet samenwerken met de robot om de productie te optimaliseren. ’Met behulp van de technologische en organisatorische innovaties van het Factory in a day-project willen we de manieren waarop robots worden gebruikt in de productie fundamenteel veranderen‘, zegt projectcoördinator Martijn Wisse, universitair hoofddocent aan de TU Delft.

Hoe ziet zo‘n installatiedag eruit? Voordat de robot naar het bedrijf wordt gebracht, analyseert een systeemintegrator welke stappen in het proces een robot kan overnemen. Meestal is dat repetitief werk, terwijl de menselijke werknemer zich bezighoudt met het oplossen van problemen en met flexibele taken die meer nauwkeurigheid vereisen. Klantspecifieke hardwareonderdelen worden geproduceerd met een 3D-printer en op de grijpers van de robot geplaatst. Daarna wordt de robot naar de fabriek gebracht en geïnstalleerd. Ook worden eventuele hulpcomponenten zoals camera‘s geïnstalleerd in de productiefaciliteiten, die overigens ongewijzigd blijven. Vervolgens wordt de robot via merkonafhankelijke software verbonden met de machinesoftware, waarna de robot wordt geleerd hoe hij taken als het oppakken van een object moet uitvoeren. De operator staat daarbij in fysiek contact met de robot. Ook is er een set vooraf gedefinieerde vaardigheden beschikbaar, op dezelfde manier als apps voor smartphones. Zodra de robot operationeel is, kan het personeel worden getraind in het gebruik ervan. En dat dus allemaal binnen vierentwintig uur. Omdat de robot werkt zonder afscherming – een situatie die niet gebruikelijk is bij de meeste industriële toepassingen – zullen de onderzoekers nog een aantal veiligheidsmaatregelen ontwikkelen.

Het internationale consortium bestaat uit zestien partners. Naast de TU Delft zijn dat Fraunhofer IPA en IPT, de TU München (Duitsland), de KU Leuven (België) en het Centre National de la Recherche Scientifique (Frankrijk) als onderzoekinstituten en universiteiten op het gebied van robotica. Industriële inbreng komt van Factory Control, Lacquey, Philips Consumer Lifestyle, Randstad (Nederland), Materialise (België), Universal Robots (Denemarken), Unicam Software, Siemens (Duitsland), Siemens Industry Software (Frankrijk), EMP Tooling Service (Groot-Brittannië) en Pal Robotics (Spanje).

AGENDA

Topbanen
Ministerie van Defensie

Word technicus bij Defensie

Ministerie van Defensie

Nederland

Verbruggen

Manager Assembly & FAT

Verbruggen

Emmeloord

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×