Fastfood versus haute cuisine

2 juli 2014 

Het gaat misschien te ver om de prestaties van de Amerikaanse mechatronica-ontwikkelaars als fastfood te omschrijven. Toch is het verrassend dat Amerikaanse deskundigen in Nederland komen uitleggen hoe zij nauwkeurige bewegingssystemen ontwikkelen. Immers, de Nederlandse mechatronica serveert al jaren culinaire hoogstandjes op dit gebied. Het met zes vrijheidsgraden positioneren van wafers met een nauwkeurigheid van enkele nanometers is een voorbeeld. De toepassing van planaire motoren om deze positionering ook bij versnellingen van meer dan 30 m/s2 mogelijk te maken vormt een ander sterrengerecht.

Echter, hoogstaande kwaliteit draagt het risico in zich een valkuil te worden. Te veel zelfvertrouwen kan leiden tot arrogantie. Onze sterkte en succes in de nanomechatronica kan leiden tot zelfvoldaanheid en een naar binnen gerichte houding. De kwaliteit van onze oplossingen is zo groot dat we vorderingen van concurrenten niet meer serieus nemen. Andere werkwijzen zijn inferieur en daar hoeven ‘we’ dus niet naar te kijken.

Ook voor de dragers van onze kennis en kunde is het risico van naar binnen gericht gedrag aanwezig. De superieure resultaten in behaalde nauwkeurigheden zijn van groot belang geweest voor enkele specifieke applicaties. Maar er is ook behoefte aan oplossingen die uitblinken op andere gebieden. Een van die aspecten is de prijs van de gerealiseerde systemen. Als de klant behoefte heeft aan een goede, betaalbare oplossing, zonder de ultieme nauwkeurigheid, moeten we ook dan goede en passende oplossingen kunnen leveren. En voor dergelijke oplossingen is de markt wellicht veel groter dan voor de nano-oplossingen die wij ontwikkelen. Dergelijke systemen worden momenteel volop gebouwd in andere delen van de wereld. Een tiental bedrijven heeft in dit segment al jaren stevige marktposities opgebouwd en doen dat vanuit hun eigen werkwijze en kennisbasis. Daarom is het voor ons van belang open te staan voor de lessen die door die partijen geleerd zijn.

In een workshop voorafgaand aan High Tech Systems 2014 in ’s-Hertogenbosch zijn hiervoor de mogelijkheden geschapen. De twee sprekers, Steve Ludwick van Aerotech en Pradeep Subramanyan van KLA-Tencor, zijn beiden opgeleid door de vermaarde professor David Trumper aan het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge. Daar is gewerkt aan mechatronica voor precisietoepassingen en de bereikte resultaten zijn zeker de moeite waard.

De aanpak in de Amerikaanse industrie is voldoende anders en niet alleen studenten maar ook ‘sterrenkoks’ van onze grotere bedrijven verwachten van die andere aanpak te kunnen leren en hun kennis uit te breiden. De verschillen uiten zich voornamelijk in de toepassingsgebieden voor de producten. In Nederland zijn we gewend haute cuisine te bereiden. We zijn wereldleider in prestaties, maar als klanten naar de kosten kijken dan kiezen ze vaak voor andere oplossingen. De Amerikaanse industrie is een voorbeeld van ontwikkeling van fastfoodproducten. De gekozen oplossingen ontberen de exotische ingrediënten als luchtlagers of magneetlagers. Geleidingen met rollende of glijdende elementen blijken veel goedkoper te realiseren, waarbij ook overbepaalde constructies niet worden geschuwd. Met dergelijke bouwstenen worden goede prestaties bereikt. De omgang met de onhebbelijkheden van de componenten is iets waar zij al decennia lang aan werken en ervaring mee hebben opgebouwd.

Voor ontwikkelaars in Nederland is het verfrissend te kunnen leren van deze ervaringen. Wellicht stimuleert het om ook wat meer fastfoodoplossingen toe te voegen aan onze menukaart en daarmee toegang te kunnen krijgen tot andere markten. Het openstaan voor de lessen die we kunnen leren van anderen past in de trend om internationaler aan de weg te timmeren. Sinds de mechatronica vanuit Philips in 2000 expliciet banden heeft aangeknoopt met de halfgeleidermachinebouwers in de VS is op dat gebied veel samenwerking ontstaan. Als gevolg daarvan komen bedrijven vanuit de hele wereld naar Nederland om gebruik te maken van onze excellente kennis en kunde. Niet alleen in het ontwikkelen, maar ook op het gebied van het produceren en assembleren van modules en systemen. De economische activiteiten die daar het gevolg van zijn vormen een welkome steun voor onze economie.

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×