FME: 'JSF banenmotor en imagebuilder'

31 januari 2019 

De ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (F35) levert banen, omzet en innovatie op voor de Nederlandse technologische industrie. Tweeduizend werknemers bij meer dan honderd Nederlandse bedrijven hebben in 2019 een baan die direct of indirect met de productie van de F35 samenhangt. Dat zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé naar aanleiding van de lancering van het eerste operationele toestel. Bovendien is de JSF goed voor het imago van Nederland als technologieland. ‘Dat is hard nodig, want technologie is de gamechanger bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in de toekomst en de basis van het verdienmodel van Nederlandse bedrijven.’

De verwachting is dat de JSF tot 2050 zo’n vierduizend banen oplevert. Dezentjé: ‘Bedrijven als GKN (Fokker), Airbus Defence, Thales en Aeronamic maken bijvoorbeeld elektrische bekabeling, stuurvlakken, start-, energie- en koelsysteem, uitlaten, vanghaken en remparachutehouders voor de JSF. Ook ontstaat er veel werkgelegenheid rondom de JSF door afgesloten onderhoudscontracten.’ Zo neemt Fokker het onderhoud van de landingsgestellen voor zijn rekening.

De JSF is van groot belang voor de ontwikkeling van Nederland als technologieland. ‘Vanaf het begin van de ontwikkeling van de JSF is in Nederland hoogwaardig onderzoek gedaan, waarmee hoogwaardige banen ontstonden. Daardoor positioneert onze industrie zich sterker voor vervolg opdrachten. In het F35-programma heeft de Nederlandse technologische industrie laten zien dat ze, door samenwerking met elkaar en met de overheid, in staat is om technologisch het beste van het beste te leveren’, aldus Dezentjé.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Thermal effects in mechatronic systems

19 maart - 21 juli

Eindhoven

Design for additive manufacturing

10 april - 12 april

Eindhoven

Topbanen
ROC Nijmegen

Docent Elektrotechniek

ROC Nijmegen

Nijmegen

Topcon Positioning Systems

Senior Manager Technical Service

Topcon Positioning Systems

Capelle aan den IJssel

Hembrug Machine Tools

Mechanical Engineer

Hembrug Machine Tools

Haarlem

ENGIE Services Nederland

Technisch Operationeel Beheerder

ENGIE Services Nederland

Veldhoven

Murrelektronik

Accountmanager Zuid-Oost Brabant (M/V)

Murrelektronik

Zuid-Oost Brabant

Murrelektronik

Hoofd Verkoop Binnendienst (M/V)

Murrelektronik

Breda

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×