FME: ‘Zo snel mogelijk naar intelligente doorstart’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Ondernemers in de technologische industrie gaan een zeer zware tijd tegemoet als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête die FME hield onder haar lidbedrijven. Bijna de helft van de ongeveer zeshonderd deelnemende bedrijven heeft nu al te maken met een flinke omzetdaling en geeft aan ook in het derde kwartaal minimaal 20 procent en soms wel 50 procent op de omzet te moeten inleveren. Bijna 60 procent van de bedrijven komt binnen een jaar in liquiditeitsproblemen. De helft van die bedrijven zegt personele maatregelen niet te kunnen uitsluiten om een faillissement te voorkomen, als overheidsmaatregelen uitblijven.

De intelligente lockdown is economisch gezien rampzalig voor de industrie, zegt FME. Het al in januari ingestelde FME-coronameldpunt werd overspoeld door meldingen dat de internationale toeleverketens onder druk stonden. En dat terwijl technologie nu nog meer dan ooit dé oplossing is voor maatschappelijke uitdagingen. In de zorgsector, bij de voedselproductie en de openbare veiligheid.

FME ziet maar één manier om onze welvaart en welzijn te garanderen: innovatie. ‘Deze schokkende cijfers laten zien dat dat een enorme uitdaging is. Daarom hebben we zowel nu als in de toekomt mensen met de juiste skills nodig’, stelt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink. ‘We moeten zorgen dat technologisch personeel behouden blijft en weer aan het werk kan, door middel van een NOW 2.0- en NOW 3.0-regeling. Ook moet er juist nu worden geïnvesteerd in innovatie en r&d.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.