Gedeelde hightechfabriek in Emmen van start

16 mei 2018

Anderhalf jaar na de sluiting van de Philips-fabriek in Emmen wordt de doorstart Technologies Added officieel afgetrapt. Technologies Added is een ‘gedeelde’ fabriek die kleine series hightechproducten gaat maken voor startups en mkb’ers. Door in te zetten op slimme productietechnieken en automatisering zijn de faciliteiten in te zetten voor verschillende klanten en blijven de kosten laag; de fabriek denkt concurrerend te kunnen zijn met lagelonenlanden.

Bij de aanvang hebben zes startups hun productie ondergebracht in Emmen: de slimme straatverlichting van Sustainder uit de eigen stad, de in-huis waterrecyclingsystemen van Hydraloop uit Leeuwarden, de interactieve fitnessapparatuur van Embedded Fitness uit Helmond, de producten voor persoonlijke veiligheid van Persafe uit Breda, de hippe scootmobielen van Scoozy uit Delft en de vr-handschoenen van Senseglove, eveneens uit Delft.

Om de productie van al die verschillende systemen in goede banen te leiden, is onder meer Engie betrokken om het gerobotiseerde productieproces te ontwikkelen. Rockwell Automation de industriële automatisering.

Op het moment heeft Technologies Added vijftig mensen in dienst. De initiatiefnemers verwachten binnen twee jaar naar minstens tweehonderdvijftig werknemers te groeien, net zo veel als in de hoogtijdagen van de Philips-fabriek. De locatie moet bovendien uitgebouwd worden tot een ‘Smart Industry Campus’ met voorzieningen voor de moderne maakindustrie zoals opleidingen, een innovatiecentrum waar bedrijven hun productieproces kunnen laten ontwikkelen, en een incubator voor hightech-startups. De locatie is al aangewezen als Fieldlab Smart Industry.

 advertorial 

System architects’ challenges

At the System Architecting Conference (Eindhoven, 24 September), Kees Verbaan from NTS will tell about system architects’ challenges for state-of-the-art qualification tools in a customer-supplier co-development setting. Read more info about his session here. Make sure you register in time for this (corona-proof) event, as seating capacity is limited.