Genoeg subsidiekansen voor tweede helft 2015

Jasper Ipskamp is it-consultant bij Innovation Connect, een van de grootste onafhankelijke innovatie- en subsidieadviesbureaus van Nederland.

14 juli 2015

Ict-bedrijven – of ondernemingen die zijn gelieerd aan de ict-sector zoals de creatieve industrie – kunnen de tweede helft van dit jaar nog volop gebruik maken van subsidie. Voor onder meer het ontwikkelen van programmatuur en innovatie op het gebied van infrastructuur, connectiviteit en het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologieën en slimme systemen, zijn zowel op regionaal, landelijk als Europees niveau verschillende subsidies beschikbaar.

Belangrijke subsidiekansen voor ict-bedrijven en -projecten in de tweede helft van 2015 zijn WBSO-ICT, MIT Topsector Hightech Systemen & Materialen en ict, Horizon 2020 ICT en Celtic Plus. Van de WBSO, de meest laagdrempelige regeling uit het rijtje, is onlangs bekendgemaakt dat deze vanaf volgend jaar verandert. Zo wordt in 2016 de Research & Development Aftrek (RDA) onderdeel van de regeling. De RDA is bestemd voor het fiscaal aftrekken van investeringskosten. Nu moeten deze kosten worden afgetrokken van de winst maar dat heeft veel fiscale nadelen. Volgend jaar komt er een WBSO-regeling waar alle subsidiabele r&d-kosten onder vallen (loonkosten, materiaalkosten, onderzoekskosten). Voor het innovatieve mkb de toegankelijkste manier om subsidie binnen te halen.

De Mkb Innovatieregeling Topsectoren (MIT) Topsector Hightech Systemen & Materialen en ict is een subsidieprogramma voor ict-ontwikkelingen op het gebied van onder meer slimme mobiliteit, connecting cars, fotonica en 3d printing. Ook bedrijven uit de mechatronica kunnen nog tot medio september van dit jaar subsidie aanvragen vanuit deze regeling met 50 miljoen euro in kas. De miljoenen worden verdeeld over verschillende regio’s. Geïnteresseerden doen er goed aan bij deze regeling out of the box te denken bij projecten die ook zomaar binnen de subsidieonderdelen van andere topsectoren zoals health, logistiek of energie zouden kunnen vallen. De subsidiebijdrage is afhankelijk van het type project maar kan oplopen tot een ton voor individuele aanvragers en twee ton voor samenwerkingsverbanden.

Het Europese kaderprogramma Horizon loopt nog vijf jaar en biedt gefaseerd calls die interessant zijn en met wisselend succes worden benut door Nederlandse bedrijven. Via het SME-instrument kunnen mkb-bedrijven eenvoudiger gebruikmaken van de verschillende Horizon-regelingen. Een (internationale) samenwerking is dan niet verplicht.

Projecten die binnen Horizon kans maken, zijn gericht op nieuwe systemen, micro- en nano-elektronica en fotonica, geavanceerde computing, future internet, informatiemanagement en robotica. Subsidie kan oplopen tot tonnen voor samenwerkingsprojecten maar de lat ligt dan ook erg hoog. Europese ambitie is doorslaggevend om succes te hebben.

Celtic plus is onderdeel van het internationale subsidieprogramma Eureka, gericht op thema’s zoals infrastructuur en connectiviteit, fixed and wireless, optica, energie-efficiëntie, netwerken, digitale systemen, smart grid en watermanagement. Eureka vereist (internationale) samenwerking, ook met onderzoekers.