Hoe artificial intelligence echte productieproblemen oplost

Kurt DeMaagd is Chief AI Officer en medeoprichter van Sight Machine. Hij is een ervaren analyse-ontwikkelaar, medeoprichter van Slashdot.org en was professor aan de Michigan State University in informatiebeheer, economie en beleid.

Leestijd: 6 minuten

Dankzij een decennium van digitalisering en iot-innovatie bezitten fabrikanten enorme hoeveelheden productiegegevens. Velen zijn nu klaar om ai-gedreven analyses toe te passen en datagestuurde inzichten op te sporen die hun processen efficiënter kunnen maken. Twee Europese projecten van het Amerikaanse Sight Machine – een bij een glasplaatfabriek en een bij een bierbottelaar – illustreren wat er kan en welke technische hindernissen voor ons liggen.

Productieanalyses volgen een natuurlijk verloop voor wat betreft technische complexiteit. Descriptive analytics is het laagste niveau en vertelt je wat er in het verleden is gebeurd of wat er op dit moment in productie is. De volgende stap is predictive analytics: op basis van gebeurtenissen uit het verleden voorspellen wat er in de toekomst waarschijnlijk zal plaatsvinden. Stel je bijvoorbeeld voor dat een specifieke combinatie van machine-instellingen op een papierproductielijn altijd leidt tot een scheur in de rol. Voorspellende analyses kunnen dat ondervangen. Op het hoogste niveau van complexiteit zit prescriptive analytics. Deze stap beveelt acties aan die nodig zijn voor een optimaal resultaat. In het voorbeeld: welke precieze machine-instellingen moeten worden toegepast om scheuren tegen te gaan en de resulterende downtime te voorkomen.

Met behulp van een combinatie van datatransformatie, procesmodellering en ai-gestuurde algoritmes helpt het Amerikaanse Sight Machine bedrijven door te groeien naar de twee meer geavanceerde fases van productieanalyses. Een interessant voorbeeld is een groot glasbedrijf dat ons inschakelde voor een groot project richting voorspellende analyses. Hun doel: vroegtijdig waarschuwen voor productieproblemen – vroeg genoeg om ze te kunnen aanpakken voordat de gevolgen zich voordoen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.