Hoe kan ik meer overtuigen met mijn stem?

7 juli 2017 

Een specialist vraagt:

Regelmatig krijg ik de feedback dat ik onverstaanbaar ben. Ik praat blijkbaar te zacht. Ik ben me hier niet altijd van bewust. Ook hoor ik dat ik minder overtuig omdat ik zo zacht praat. Harder praten voelt echter alsof ik schreeuw, en dus ongemakkelijk. Wat moet ik hiermee?

De communicatietrainer antwoordt:

Hoe je het ook wendt of keert, dat je verstaanbaar bent is een voorwaarde voor effectieve communicatie. Het gaat om het juiste volume, om articulatie, het gebruik van accenten, het gebruik van stiltes, snelheid en toonhoogte. Hoe werkt dat?

Er zijn vijf verschillende volumes: fluisteren, een-op-een conversatie, in een groep, voor een grote zaal/auditorium en schreeuwen. Zo gauw je in een meeting zit, moet je naar niveau 3. De meeste mensen blijven hangen op niveau 2. Geldt het voor iedereen dat ze harder moeten praten in een groep om te overtuigen? Nee. Iemand met een flinke autoriteit kan het zich veroorloven zacht te praten. Daar kan het zelfs statusverhogend werken. De anderen worden stil en aandachtig. De status van de persoon dwingt dit af. Voor iedereen zonder die status geldt simpelweg dat je je hoorbaar moet maken. Dus gebruik je stem. Als je volume te laag is, praat je vermoedelijk ook te veel binnensmonds. Deze combinatie maakt je daadwerkelijk lastig verstaanbaar. Met een simpele, ietwat ongemakkelijke oefening kun je je articulatie verbeteren. Pak een pen en plaats die overdwars in je mond, zover mogelijk naar achteren in je mondhoeken. Met de pen in je mond probeer je verstaanbaar iets te vertellen. Dit kost moeite en vraagt dat je sterk articuleert. Wanneer je dit een minuut volhoudt en weer zonder pen in je mond praat, articuleer je direct hoorbaar beter. Hiermee train je alle spieren rond je mond en kaken.

Wanneer je gewend bent zacht te praten, ervaar je harder praten als schreeuwen. Dat dit in werkelijkheid niet zo is, kun je checken bij de mensen om je heen. Je zou kunnen zeggen dat je volumemeter in je hoofd opnieuw moet worden gekalibreerd. De meeste mensen kunnen zonder problemen vijftig procent harder praten. Ook voor diegene die last heeft van binnensmonds praten is gewoonweg harder praten vaak al de oplossing (beter articuleren gaat dan namelijk automatisch). Het effect daarvan is dat je verhaal direct overtuigender overkomt. Dat heeft dus niks met de inhoud te maken.

Iets meer volume heeft nog een ‘geheim’ effect. Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van zenuwen wanneer ze in een groep een verhaal moeten houden. Karakteristiek van angst is dat je oppervlakkiger gaat ademen. Angst is een contractie. Door met wat meer volume te praten, adem je ook beter en neem je meer ruimte in. Hiermee daalt onmiddellijk je gevoel van zenuwen. Verder kun je met een klemtoon een accent geven aan bepaalde woorden. Daarmee maak je ze belangrijk. Als bijvangst gaan, als je een accent legt, bijna automatisch je handen meebewegen en wordt je lichaamstaal sterker. Je verhaal wordt dynamischer en anderen zullen beter luisteren. Hierbij hoort ook dat je pauzes neemt tussen zinnen ... dus stiltes durft te laten vallen ... Als je gewend bent door te praten, moet je hier even aan wennen, maar voor je luisteraars is af en toe stilte erg prettig.

Wanneer jij aan het zenden bent, ben jij het die je snelheid moet aanpassen aan de luisteraar. Praat je veel sneller dan diegene met wie je praat, dan voelt die ander zich opgejaagd. De meeste mensen mogen vertragen. Ook dit verhoogt je verstaanbaarheid en overtuigingskracht.

Last but not least: je toonhoogte. Probeer elke alinea af te sluiten met een toonhoogte die naar beneden gaat en zet een duidelijke punt. Een statement met een stijgende toonhoogte klinkt als een vraag: ‘Dit is belangrijk?’ Ook dit vermindert je overtuigingskracht. Vraag ook hier de mensen om je heen je van feedback te voorzien. Je stem goed gebruiken is te trainen en wanneer je hiermee aan de slag gaat, zal het je enorm helpen.

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×