Impulsen in lasertechniek door Duits-Nederlandse samenwerking

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

De inzet van lasertechniek neemt in populariteit toe en er is veel behoefte aan deze technologie bij mkb’ers. Er hangt echter ook een prijskaartje aan en zeker voor kleine bedrijven is dit een drempel. Daarom is het belangrijk dat het potentieel van de laserbron bij de verwerking optimaal wordt benut, zodat de beste resultaten kunnen worden geboekt. Het Interreg-project ‘Laser-Fertigung in KMU’ heeft drie jaar lang mkb’ers in de Euregio geholpen om productieprocessen met lasersystemen toe te passen en sluit eind deze maand af. De Fachhochschule Münster werkte samen met Nederlandse en Duitse ondernemingen, zodat specifieke kennis kon worden gedeeld en vanuit verschillende technologische achtergronden uitdagingen konden worden aangegaan. Ludger Jens Hildenhagen van het Laserzentrum van de FH Münster vertelt in een interview meer over het project en de resultaten.

Kun je in een paar zinnen uitleggen waar het Interreg-project over gaat?

‘In dit project proberen we bestaande laserfabricageprocessen in het mkb te versnellen om een grotere economische efficiëntie te bereiken. Lasermachines en de bijbehorende processen zijn vaak zeer complexe systemen. Om optimale resultaten te bereiken op het gebied van de kwaliteit en snelheid, moeten individuele aanpassingen worden verricht. Kant-en-klare oplossingen zijn alleen beschikbaar voor grote markten, zoals de automobielindustrie. Ondernemingen die geen grote hoeveelheden of standaardproducten produceren vallen buiten de boot. Daarom bieden we persoonlijk overleg op maat. We produceren bijvoorbeeld kleine monsters voor bedrijven of we berekenen een verwachte kostprijs.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.