Industrie 4.0 dwingt robotfabrikanten tot open houding

René Raaijmakers
Leestijd: 8 minuten

Software is de drijvende kracht in robotinnovatie en de smeerolie van Industrie 4.0. Gebruiksvriendelijk softwaregereedschap zorgt er ook voor dat robotapplicaties ontwikkelen niet langer het exclusieve domein is van hoogopgeleiden.

Jarenlang was robottechnologie het exclusieve speelveld van grote leveranciers. Zij boden een gesloten omgeving om hun robots te programmeren: hun hardware was alleen met de software uit de bijgeleverde toolbox in beweging te krijgen. Nu knagen nieuwe robotstartups, open programmeeromgevingen en opensourcegemeenschappen aan dit businessmodel.

Net als in automotive, communicatie en andere markten met rap voortschrijdende innovatie bepaalt digitale technologie de wetten in het robotspeelveld. Parallellen dringen zich op. Waar Tesla gevestigde autofabrikanten een wake-upcall geeft, zorgen nieuwkomers zoals Universal Robotics (UR) voor prikkels om te vernieuwen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.