Industrie groeit minder hard, machinebouwers ver op kop

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 9,8 procent hoger dan in augustus 2020. Dat heeft het CBS becijferd. Een maand eerder kwam de groei uit op 13,7 procent. Ten opzichte van juli 2019 – precorona – bedroeg de groei ongeveer 6 procent. De machine-industrie is met afstand de best presterende bedrijfsklasse. In die sector bedroeg de groei in augustus maar liefst 52,6 procent. Dat is wel iets lager dan in juli toen de stijging 63,8 procent haalde.

In september 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie verbeterd ten opzichte van augustus. De producenten waren vooral positiever over de toekomstige bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen was in september minder positief dan in augustus. Ondernemers waren minder optimistisch over zowel de huidige als de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in augustus met 2,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van augustus 2019 lag de productie echter 9,6 procent lager.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.