Industrie mist hoogleraar thermisch design

Theo Ruijl is cto bij MI-Partners.

Leestijd: 3 minuten

De grootste mechanische storingen in een machine worden veroorzaakt door trillingen en temperatuurschommelingen. Als je die niet allebei goed onder controle hebt, kun je een nauwkeurig systeem gevoeglijk op je buik schrijven. In de regio is er heel veel kennis over dynamica, over goed mechanisch ontwerpen en over demping. Hele generaties werktuigbouwers zijn opgevoed met de constructieprincipes en Des Duivels Prentenboek van de grote leermeesters Rien Koster en Wim van der Hoek. Maar bij de meeste bedrijven staat de thermische huishouding nog in de kinderschoenen.

Iedere constructeur die een hoge nauwkeurigheid wil halen, wordt vroeg of laat geconfronteerd met thermische effecten. Temperatuurvariaties, drift, een opwarmende motor: het heeft allemaal zijn weerslag op de prestaties van een systeem. Natuurlijk kun je het best negeren, maar dan duikt er ineens een concurrent op die de thermische aspecten wel op orde heeft en je aftroeft.

In de hightechindustrie zijn er genoeg ontwikkelaars die worstelen met die thermische verstoringen. Bij ASML zijn de thermische uitdagingen op dit moment groter dan de dynamische. Er wordt een enorme hoeveelheid licht in die machines gepompt. Het is onvermijdelijk dat de wafer daardoor opwarmt en vervormt. Omdat er allerlei niet-lineaire effecten optreden, is het heel lastig die verstoringen te modelleren, laat staan ze te corrigeren. Ook Thermo Fisher heeft het onderwerp nadrukkelijk in het vizier, onder meer omdat er met zijn microscopen preparaten worden bekeken onder cryogene condities.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.