Industrie: robotisering en digitalisering geen gevaar

14 september 2018 

Meer dan 90 procent van de Nederlandse industriële bedrijven staat positief tegenover de veranderingen die robotisering en digitalisering brengen. Dat blijkt uit een enquête onder de leden van leden van FHI, FME, FNLI, Koninklijke Metaalunie, NRK, Uneto-VNI, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, VNCI en VNO-NCW en MKB-Nederland ter gelegenheid van de derde Dag van de Industrie die maandag plaatsvindt. Meer dan de helft van de bedrijven verwacht dat het karakter van het werk door deze ontwikkelingen zal veranderen, maar de werkgelegenheid op z’n minst gelijk blijft.

De industrie verwacht de sterke positie uit te kunnen breiden door te investeren in nieuwe producten en diensten (85 procent), nieuw personeel en opleidingen (65 procent) en energiebesparing (55 procent). Zo’n 60 procent ziet verduurzaming als topprioriteit.

Het tekort aan goed opgeleid personeel wordt door 80 procent als meest belemmerende factor gezien. Daarna volgt regelgeving (65 procent), vooral op het gebied van de arbeidsmarkt. Twee op de vijf ondernemers zien oneerlijke concurrentie als bedreiging. Het industriebeleid van het kabinet krijgt van 55 procent een voldoende. Meer prioriteit zou moeten worden gegeven aan onderwijs en innovatie. Ook de arbeidsmarkt en regeldruk worden genoemd.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Metrology and calibration of mechatronic systems

13 februari - 15 februari

Eindhoven

Time management in innovation

14 maart - 4 april

Eindhoven

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×