Innovatieve ‘zeilen’ maken maidentrip over Noordzee

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Ankie, een vrachtschip van Jan van Dam Shipping, heeft haar eerste reis gemaakt met de windrotors van het Groningse Econowind. Het is de eerste commerciële toepassing van de Ventifoil-zeilen waarmee Econowind het brandstofverbruik van schepen wil terugdringen. Jan van Dam is enthousiast over de eerste resultaten en gaat de rotors naar verwachting ook op nieuw te bouwen schepen installeren.

De modulaire Ventifoil-eenheden hebben de vorm van een niet-roterende vleugel met ventilatieopeningen en een interne ventilator die gebruikmaakt van boundary layer suction voor maximaal effect. De installatie op de Ankie bestaat uit twee vleugels van tien meter hoog, die een aanzienlijke kracht genereren waardoor het schip het motorvermogen kan verminderen en dus energie kan besparen. ‘We verwachten dat de verlaging van de brandstofkosten over een periode van zo’n drie jaar gelijk zal zijn aan de kosten van het systeem’, aldus Jan van Dam, eigenaar van Jan van Dam Shipping. ‘Daarmee vervullen we onze droom om de wind weer te gebruiken in de moderne scheepvaart.’ In een tweede stap worden de vleugels met zes meter verlengd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.