Inspectierobot Demcon duikt de waterleiding in

5 november 2018 

De droge zomer van 2018 liet ons eens te meer het belang van een betrouwbare drinkwatervoorziening voelen. Het benodigde onderhoud is echter een uitdaging, want waterleidingsnetwerken zijn enorm uitgestrekt, moeilijk toegankelijk en heel gevarieerd in afmetingen, materialen en leeftijd. Goed onderhoud van het netwerk begint bij een goede inspectie, op lekkages en vervuiling. Zeven Nederlandse waterbedrijven zijn daarom samen met onderzoeksinstituut KWR een project gestart voor de ontwikkeling van autonome inspectierobots en schakelden daarbij vier technologiebedrijven in.

Demcon fungeert als hoofdaannemer en is verantwoordelijk voor de mechatronica van de robots. Voorzien van sensoren kunnen die robots zich autonoom door de leidingen voortbewegen. De grootste uitdaging is voorkomen dat een robot ergens vastloopt in een leiding. De robot moet overal op voorbereid zijn, zoals vervuiling, beschadiging en moeilijke bochten. Verder moeten de besturing en de energievoorziening 100 procent betrouwbaar zijn. De robot mag immers nooit stilvallen.

Terwijl ons land zuchtte onder een hittegolf, konden de Nederlandse waterbedrijven op een internationale waterconferentie in Canada de eerste projectresultaten presenteren. De ontwikkeling van de robot vordert gestaag, de eerste functionele modules zijn gebouwd en de businesscase voor de inzet van de robots ziet er goed uit. Eind dit jaar is een uitgebreide reallife testomgeving klaar voor gebruik. Dan kunnen de waterleidingbedrijven het mede door Demcon ontwikkelde prototype in het diepe gooien.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Metrology and calibration of mechatronic systems

13 februari - 15 februari

Eindhoven

Time management in innovation

14 maart - 4 april

Eindhoven

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×