KNRM, KPN en TNO doen test met drone voor detectie drenkelingen

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Aan de kust van Scheveningen is vorige week bij wijze van test een drone ingezet voor de detectie van drenkelingen. Het onbemande luchtvaartuig fungeert als een extra paar ogen bij reddingsoperaties, om daarmee de kans op succes te vergroten. Ook zouden drones voor surveillance op het water kunnen worden ingezet.

De proef is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), TNO en KPN. Het was de eerste test met een drone waarbij de KNRM gebruikmaakte van een 5G-verbinding. Partner KPN zorgde daarvoor. Aan de hand van de verzamelde beelden wil TNO software ontwikkelen waarmee mensen in nood automatisch worden opgespoord. De proef werd ondersteund door dronebedrijven Skytools en Delft Dynamics.

De KNRM komt jaarlijks meer dan vijfentwintighonderd keer in actie en brengt ruim vierduizend mensen veilig aan wal. De organisatie kende in 2020 een drukke zomer. De hulpverleners rukten honderden keren uit om zwemmers, surfers en andere watersporters te redden, in veel gevallen met een van de vijfenzeventig boten waarover de KNRM beschikt. Ook wordt gebruikgemaakt van helikopters van de kustwacht. Drones zouden een extra hulpmiddel kunnen zijn in de nabije toekomst.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.