Let op deze vijf trends in de maakindustrie

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

De maakindustrie veert snel terug, niet afgeschrikt door forse uitdagingen op de arbeidsmarkt en in de toeleverketen. Om dit momentum te behouden, moeten fabrikanten omgaan met verhoogde risico’s en tegelijkertijd de duurzaamheidsprioriteiten niet uit het oog verliezen. In zijn vooruitblik op 2022 bespreekt Deloitte vijf trends in de maakindustrie die organisaties kunnen helpen risico’s om te zetten in voordelen en groei te realiseren.

1. Personeelstekort

Een recordaantal onvervulde banen zal de hogere productiviteit en groei in 2022 waarschijnlijk beperken. Vorig jaar schatte Deloitte een tekort van 2,1 miljoen geschoolde arbeidskrachten in 2030. Om talent aan te trekken en te behouden, moeten fabrikanten strategieën zoals omscholing combineren met rebranding. Om aan de wervingsbehoeften van 2022 te voldoen, is het cruciaal voor de industrie om te laten zien dat banen in de productie een aantrekkelijker ingangspunt zijn. En nu flexibel werken op kantoren steeds normaler wordt, moeten ook fabrikanten manieren zoeken om flexibiliteit in hun hele organisatie aan te bieden. Organisaties die het hoofd kunnen bieden aan personeelstekorten en snelle veranderingen, kunnen een voorsprong nemen.

2. Instabiele toeleverketen

De uitdagingen in de toeleverketen zijn acuut en ontvouwen zich steeds verder. Het lijdt geen twijfel dat fabrikanten wereldwijd te maken hebben met bijna continue verstoringen die de kosten verhogen en bedrijven testen op hun aanpassingsvermogen. Rapporten van inkoopmanagers blijven systeembrede complicaties onthullen als gevolg van de grote vraag, stijgende kosten van grondstoffen en logistiek, en trage leveringen. De transportuitdagingen houden dit jaar waarschijnlijk aan. Omdat de vraag groter is dan het aanbod, wordt de kans groter dat hogere kosten worden doorberekend aan klanten. De oorzaken van de instabiliteit in de toeleverketen kunnen zijn: een te grote afhankelijkheid van lage voorraden, rationalisatie van leveranciers en uitholling van de binnenlandse capaciteit. Digitale toelevernetwerken en data-analyse kunnen krachtige hulpmiddelen zijn voor flexibelere reacties op verstoringen in de keten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.