Levitech en Solaytec vinden elkaar in gezamenlijk r&d

Paul van Gerven
3 februari

De voormalige concurrenten Levitech en Solaytec – allebei machinebouwer voor atoomlaagdepositie (ald) – zijn begonnen met gezamenlijke ontwikkelactiviteiten. De bedrijven hebben met succes een MIT r&d-samenwerkingssubsidie ​​aangevraagd, die ze zullen gebruiken voor het uitbreiden van hun spatial ald-mogelijkheden en het betreden van nieuwe markten.

Levitech en Solaytec zijn beide iets meer dan tien jaar geleden opgericht, Levitech als spin-off van ASM International en Solaytec als spin-off van TNO. Levitech was allerminst blij te worden geconfronteerd met een concurrent die voortkwam uit publiek gefinancierd onderzoek en diende formele klachten in bij zowel nationale als Europese autoriteiten.

Levitechs Levitrack (de lange machine links) in een productielijn voor zonnecellen. Foto: Levitech

Vorig jaar vertelde Levitech-ceo Jaap Beijersbergen echter aan Mechatronica&Machinebouw dat de strijdbijl was begraven. Omdat zowel Levitech als Solaytec moest opboksen tegen nieuwe concurrenten uit China was het niet logisch om de strijd voort te zetten, legde hij uit.

‘Dat artikel bracht ons eigenlijk aan het praten, omdat Solaytec tot dan toe niet wist dat onze houding tegenover hen was veranderd’, legt Beijersbergen uit. Die gesprekken leidden ertoe dat de bedrijven nu samenwerkten in r&d. ‘Omdat Levitech en Solaytec zich elk op verschillende toepassingen zullen richten, is het volkomen logisch om de krachten te bundelen.’

 advertorial 

Webinar: waarom is multifysica zo belangrijk voor productontwerp?

Op 1 december 2020 (15:00 tot 16:00 uur) organiseert Mechatronica&Machinebouw een gratis webinar. Paul Salden (COMSOL) leert u hoe u producten en processen kunt simuleren met behulp van COMSOL Multiphysics. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat hij zien hoe succesvolle productontwikkeling gedreven wordt door realistische simulaties. Meld u nu aan.

Het MIT-project omvat een investering van 400 duizend euro, waarvan ongeveer de helft publiek geld is. Het heeft een verkennend karakter en zal een jaar duren.

Dit artikel zal worden uitgebreid zodra ook Solaytec bereikbaar is voor commentaar.