Mapper failliet, curator onderzoekt doorstart

Net nu de techniek werkt, is het geld bij Mapper op. Durft er iemand een doorstart te financieren?

Paul van Gerven
8 januari

Mapper heeft in surseance de financiële gaten niet weten te dichten en is 28 december failliet verklaard. Curator Jan Joost Wittekamp van Cees Advocaten onderzoekt nu de mogelijkheid van een doorstart. Hoewel hij in eerste instantie de belangen van schuldeisers behartigt, moet ook het maatschappelijk belang worden meegewogen in de afwikkeling van het faillissement. Behoud van Mappers e-beamtechnologie voor Nederland, zoals ASML-topman Peter Wennink graag ziet, zou ‘in beperkte mate’ een rol kunnen spelen in zijn overwegingen, aldus Wittekamp in het Financieele Dagblad.

Foto: Mapper

Volgens operationeel directeur Guido de Boer is het uitermate zuur dat het geld op is juist nu de techniek na twintig jaar eindelijk werkt. De laatste testresultaten uit Frankrijk zijn ‘heel goed’, zegt De Boer in NRC Handelsblad. ‘Nu zijn we echt klaar om orders aan te nemen.’

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Mapper wel vaker een wat al te optimistische inschatting van zijn voortgang voorspiegelde. Meermalen kwam de Delftse machinebouwer zijn belofte om de markt op te gaan niet na. De laatste keer nog in 2015, toen de machine volgens ceo Bert-Jan Kampherbeek ‘goed genoeg was om ermee de boer op te gaan’. Ook toen zorgde een technische showstopper voor verdere vertraging.

Volgens NRC heeft Mapper in totaal vierhonderd miljoen euro aan leningen en investeringen ontvangen. In het gunstige geval dient zich een partij aan die het aandurft dat bedrag nog verder op te laten lopen om Mapper het laatste zetje naar de markt te geven. De bewindvoerder wil niet loslaten met wie hij gesprekken voert, alleen dat zowel binnenlandse als buitenlandse partijen zich hebben gemeld.

Sentech Precisiebeurs