Materiaalfabrikanten ontwikkelen specials voor Ultimaker

Alexander Pil
25 september 2018

Ultimaker vereenvoudigt professioneel 3d printen met nieuwe industriële materiaalprofielen. Op verzoek van klanten zijn DSM en Owens Corning toegetreden tot het Ultimaker Alliances Program. De materiaalfabrikanten ontwikkelden binnen dat programma geoptimaliseerde industriële materiaalprofielen voor professioneel fused filament fabrication 3d printen.

Ultimaker-directeur Jos Burger is trots dat de samenwerking haar vruchten afwerpt. ‘Hierdoor kunnen we klanten met een Ultimaker S5 de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van uiterst geavanceerde technische kunststoffen. De samenwerkingsverbanden zullen meer professionals toegang geven tot hoogwaardige materialen voor uiteenlopende toepassingsscenario’s. Elk van deze materialen zal de Ultimaker S5 in het veld een extra dimensie geven.’

DSM Novamid ID1030 CF10, een nieuw met koolstofvezel gevuld PA6/66-filament, maakt het mogelijk om 3d-geprinte onderdelen eigenschappen mee te geven die normaliter alleen met spuitgieten kunnen worden verkregen. Het materiaal is met 10 procent glasvezel versterkt en draagt bij aan krachtige, taaie en stijve 3d-geprinte onderdelen. Dit maakt het filament geschikt voor de ontwikkeling van functionele prototypes en eindgebruikerstoepassingen. Bovendien kan dit materiaal met dezelfde snelheden worden geprint als niet-versterkte typen kunststof.

Owens Corning levert met Xstrand een eigen materiaal voor 3d printen. Dit materiaal is gemaakt voor de ontwikkeling van functionele prototypes en industriële toepassingen. Het bezit sterke mechanische en thermische eigenschappen dankzij de versteviging met glasvezel. Het materiaal gaat lang mee en kenmerkt zich door stijve mechanische eigenschappen, een lage thermische uitzettingscoëfficiënt en een hoge verwerkingstemperatuur.

Om probleemloos 3d printen van composietmaterialen te ondersteunen introduceert Ultimaker de nieuwe printcore CC Red 0.6. Deze is voorzien van een spuitmond met een diameter van 0,6 mm, een speciaal ontwikkelde geometrie en een kegelvormige robijn die betrouwbaar 3d printen met composietmaterialen mogelijk maakt.