‘Mechanici zijn net zo goed verantwoordelijk voor elektromagnetische compatibiliteit’

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Elektromagnetische compatibiliteit (emc) is een onderwerp waarvoor weinig mechanici en mechatronici warmlopen. Ze wijzen naar de elektronici als het systeem uiteindelijk niet door het wettelijke testtraject komt. Het thema heeft echter zo veel mechanische aspecten dat ook mechanici niet zonder de emc-basiskennis kunnen.

Wat doe je als je ervoor wilt zorgen dat de elektronica in een behuizing niet oververhit raakt? Juist, je maakt een mooi gat in de kast zodat de hitte naar buiten kan. Simpel. Vanuit puur mechanisch perspectief is er ook weinig mis mee. Elektronici zullen minder blij zijn met die oplossing. Het risico is namelijk levensgroot dat zo’n gat alle elektromagnetische straling doorgeeft en het apparaat niet meer door de compatibiliteitstests komt die wettelijk verplicht zijn voordat een elektronisch product op de markt mag worden gebracht.

Marcel van Doorn, docent bij High Tech Institute en sinds begin dit jaar met pensioen na een lange carrière bij Philips, heeft het al vaak zien misgaan. ‘Mechanici hebben tijdens hun opleiding nooit wat gehoord over elektromagnetische compatibiliteit. Straling van antennes is meestal helemaal nieuwe materie voor ze. Daardoor beseffen ze niet wat het effect is van hun designkeuze op de elektromagnetische compatibiliteit. Elektronici hebben die kennis wel, maar het gaat regelmatig mis in de communicatie tussen de twee disciplines. Tekeningen worden zonder veel uitleg over de schutting gegooid en dan gaat het geheid fout. Regelmatig hoor je over elektronische apparaten of installaties die worden gestoord door elektromagnetische straling van nabije mobiele telefoons. Denk aan robotarmen of scootmobielen die op tilt slaan, beeldschermen die onleesbaar worden of communicatieverbindingen die verbroken worden.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.