Medische instrumenten ontwerpen met chirurg-in-the-loop-simulatie

14 februari 2018 

Chirurgische instrumenten kunnen veel sneller naar de markt als vinger- en handbewegingen al vroeg meegenomen worden in een simulatie van het ontwerp. Dat stelt TU Delft-promovendus Ewout Arkenbout, die afgelopen maandag zijn proefschrift verdedigde. Nu blijven nieuwe mechanische instrumenten blijven vaak steken in de prototypefase omdat ze uiteindelijk te lastig te bedienen zijn.

Arkenbout keek in zijn promotie-onderzoek onder meer naar instrumenten waarbij twee of meerdere stuurbare instrument-takken uit een enkele schacht voortkomen. Met dit soort instrumenten kan de chirurg tweehandige taken uitvoeren via een enkele lichaamsopening, zoals hechten en het leggen van knopen. ‘De laatste tien jaar zijn er tientallen prototypes van zulke multi-vertakte instrumenten ontwikkeld’, vertelt Arkenbout. ‘De ontwerpers richten zich echter op het inbouwen van té veel vrijheidsgraden en introduceren daarmee te veel besturingscomplexiteit in de nieuwe instrumenten.’

Hij stelt daarom voor om eerst de aansturing te onderzoeken voordat een prototype gemaakt wordt. Dat kan door hand- en vingerbewegingen in een proefopstelling te meten met sensoren en live te koppelen aan het gesimuleerde instrument. Door spelenderwijze koppelingen uit te proberen, kan een stuurbaar instrument worden geëvalueerd zonder een prototype te maken. Hij testte dit met chirurgen van het LUMC en het AMC.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Metrology and calibration of mechatronic systems

13 februari - 15 februari

Eindhoven

Time management in innovation

14 maart - 4 april

Eindhoven

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×