Minister geeft tu's beetje lucht

13 maart 2018 

Het kabinet trekt oplopend tot zeventig miljoen euro per jaar extra uit voor bèta- en techniekonderzoek. Dat bedrag is veel lager dan waar technische universiteiten om hebben gevraagd. Bovendien moeten ze het delen met andere bètafaculteiten en, voor een klein deel, met sociale en geesteswetenschappen. De 4TU wil desalniettemin pas reageren wanneer het voorstel van minister Van Engelshoven (OCW) is uitgewerkt.

Het geld zal grotendeels rechtstreeks naar de universiteiten gaan. De verdeling wordt bepaald aan de hand van sectorplannen, die instellingen op basis van in nader overleg vast te stellen criteria zelf zullen opstellen. OCW stelt een kader, maar daarbinnen zullen universiteiten de vrijheid krijgen de extra middelen te besteden, belooft Van Engelshoven.

Er komt nog meer geld voor onderzoek en innovatie vrij, zij het niet specifiek geoormerkt voor bètadoelen. In het regeerakkoord is afgesproken vierhonderd miljoen euro structureel extra te investeren, plus incidenteel honderd miljoen euro voor onderzoeksinfrastructuur.

De minister informeerde de Tweede Kamer vrijdag per brief hoe zij ‘haar’ deel gaat invullen. Naast de sectorplannen komt per 2020 ook nog 130 miljoen euro per jaar vrij voor de Nationale Wetenschapsagenda, 25 miljoen voor de praktijkgericht hbo-onderzoek, 20 miljoen euro voor digitale infrastructuur en vijf miljoen voor NWO’s Vernieuwingsimpuls-programma (Veni, Vidi en Vici). Het ministerie van Economische Zaken verdeelt de rest.

AGENDA

Events

TIV Hardenberg 2018

18 september - 20 september

Hardenberg

Trainingen

Advanced mechatronic system design

26 september - 3 oktober

Eindhoven

Time management in innovation

2 oktober - 1 november

Eindhoven

Topbanen
Nordson

Mechanical Engineer

Nordson

Noord Brabant

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×