More than Moore-litho

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Een dozijn spelers loopt zich warm voor een toppositie in de backend-lithografiemarkt. Voorheen waren alleen Ultratech (nu Veeco) en Rudolph (inmiddels Onto Innovation) zichtbaar. Inmiddels hebben ook Canon, EV Group, Kulicke & Soffa, Nikon, Süss Microtec, Shanghai Micro Electronics Equipment en enkele andere Chinese spelers de arena betreden.

Een opkomende techtrend in een miljardenmarkt en bedrijven die daar met verschillende technologieën op inspringen, voor een techjournalist als ik is dat smullen. Ik kijk met plezier terug op de jaren negentig toen AMD, Cyrix en IDT (met x86-architecturen) en Dec (met zijn Alpha-Risc-architectuur) het opnamen tegen de hegemonie van Intel. Intrigerend was ook de marathon die ASML uiteindelijk won van Canon en Nikon.

Na de winst, de marktconsolidatie en het innemen van vaste posities is het altijd een stuk saaier. Canon en Nikon zijn geen partij meer voor ASML, Arm heeft definitief gewonnen van Mips, Microsoft domineert de pc-softwaremarkt. Als de winnaars hun spierballen dan nog laten rollen, gaat het meestal niet over technologie maar om juridische zaken, marketing, banaal kapitaal. Het gedoe van Elon Musk met Twitter? Niet echt mijn ding.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.