Nieuwe koeltechniek voor zware motoren Weg

4 oktober 2018 

Weg lanceert de WGM20-serie, een serie watermantelgekoelde elektromotoren. Deze motoren zijn ontworpen voor agressieve omgevingen en omgevingen met beperkte ruimte. Ze zijn geoptimaliseerd om veeleisende efficiëntieniveaus aan te kunnen. In het nieuwe ontwerp van de WGM20 stroomt water en lucht langs het motorframe. Hierdoor vervalt de noodzaak voor een afzonderlijke warmtewisselaar. Dat maakt compacte afmetingen mogelijk.

Geavanceerd koelsysteem

De motor wordt gekenmerkt door een geavanceerd koelsysteem gebaseerd op een watermantel. Het koelsysteem bestaat uit in de lengterichting lopende koelkanalen waardoor water in een zigzagbaan door het gehele frame loopt. Het koelsysteem biedt een hoge beschermingsgraad waardoor het geschikt is voor agressieve omgevingen, omgevingen met beperkte ruimte en omgevingen met hoge temperaturen. Bovendien is de warmte-uitwisseling van de motor niet afhankelijk van de omgeving en zijn er verschillende combinaties mogelijk van motorsnelheid en motorkoppel.

Dankzij het ontwerp van het koelsysteem is het eenvoudig de kanalen waar het water door circuleert te inspecteren en schoon te maken. Dit resulteert in minder onderhoudskosten. De koelkanalen zijn geschikt voor water dat behandeld is conform de gebruikseisen van water voor industrieel gebruik. Verder biedt de flexibiliteit van het ontwerp en de robuuste uitvoering van de WGM20 de mogelijkheid te werken met verschillende koelwatertemperaturen en meerdere toevoegingen aan het koelwater, zoals antivries- en anticorrosie vloeistoffen.

Elektromotoren met laag geluidsniveau

De compacte WGM20-motoren van Weg zijn zodanig ontworpen dat ze een zeer laag geluidsniveau produceren en bezitten een frame met een sterke structuur om ervoor te zorgen dat ze uitstekend presteren bij temperaturen van -20 tot 50 graden Celsius, met een minimale warmtedissipatie aan de omgeving. Standaard is de motor volledig uitgerust om ook met een frequentieomvormer te opereren. Typische toepassingen zijn te vinden in onder andere ventilatoren, pompen, compressoren, walserijen, (boeg)schroeven en hijstoestellen.

De compacte afmetingen van het frame maken de motor ideaal voor installatie in kleine ruimten, zoals men aantreft op boten en schepen. De motor kan worden geleverd met scheepvaartcertificering die voldoet aan de normen van Loyds, Bureau Veritas, ABS en DNV-GL. De nieuwe motor is ook geschikt voor de cementindustrie, de mijnindustrie, de pulp- en papierindustrie, de petrochemische industrie, de water- en afvalwaterbehandeling, de staalindustrie, de suikerindustrie en de olie- en gasindustrie.

Accessoires worden in de motor geïnstalleerd voor extra bescherming. Ze zijn goed toegankelijk voor onderhoud. Ook de nieuw ontworpen nasmeerinrichting voor de lagers en de gemakkelijk draaibare klemmenkast zijn goed bereikbaar voor onderhoud.

De mantelgekoelde WGM20 van Weg is beschikbaar met een uitgangsvermogen van 200 tot 2800 kW (horizontale motor) of 200 tot 2000 kW (verticale motor). De motoren kunnen worden ingezet met spanningen van 400 tot 4160 V, met vier tot acht polen en een frequentie van 50 of 60 Hz.

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×