Octinion lanceert eerste aardbeiplukrobot

5 februari 2019 

Deze week stelt Octinion zijn autonome aardbeiplukrobot voor tijdens de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn. De Rubion navigeert autonoom door de aardbeien, detecteert de rijpe aardbeien, plukt zonder beschadigen en sorteert meteen in de finale verpakking. De Belgische oplossing lost niet enkel het arbeidsprobleem op in de sector; het laat telers ook toe om de kwaliteit van hun producten omhoog te halen.

Demografische en socio-economische cijfers tonen aan dat de nood aan arbeidskrachten dichterbij is dan vaak gedacht. Maar voor Octinion blijft toevoegen van kwaliteit veel belangrijker. ‘Dankzij robotisering is veel meer mogelijk dan wat een mens ooit kan doen’, aldus Octinion-directeur Tom Coen. ‘Oogstvoorspelling, plukken volgens de noden van de markt, maar ook simpelweg wanneer de aardbeien klaar zijn om te plukken in plaats van wanneer er plukkrachten voorhanden zijn, het zijn maar een aantal van de concrete voordelen voor de teler. Ook voor de consument zijn er voordelen, die gaat versere aardbeien in de winkel vinden, die bovendien minder kneuzingen vertonen.’

In 2014 begon het team van Belgische ingenieurs aan de ontwikkeling van de plukrobot. Productmanager Laura Guillaume: ‘Door de robot helemaal from scratch te ontwikkelen, slagen we erin een economisch rendabel product te maken. We kunnen elke teler bedienen, of die nu een serre of tunnels heeft, zolang hij een verhoogd teeltsysteem heeft.’ Naast de plukrobot start Octinion ook met de verkoop van een heel aanbod aan producten voor de aardbeiteelt. Het bedrijf plant ook plukrobots voor andere gewassen op de markt te brengen in de komende jaren.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Thermal effects in mechatronic systems

19 maart - 21 juli

Eindhoven

Design for additive manufacturing

10 april - 12 april

Eindhoven

Topbanen
ROC Nijmegen

Docent Elektrotechniek

ROC Nijmegen

Nijmegen

Topcon Positioning Systems

Senior Manager Technical Service

Topcon Positioning Systems

Capelle aan den IJssel

Hembrug Machine Tools

Mechanical Engineer

Hembrug Machine Tools

Haarlem

ENGIE Services Nederland

Technisch Operationeel Beheerder

ENGIE Services Nederland

Veldhoven

Murrelektronik

Accountmanager Zuid-Oost Brabant (M/V)

Murrelektronik

Zuid-Oost Brabant

Murrelektronik

Hoofd Verkoop Binnendienst (M/V)

Murrelektronik

Breda

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×