Omzet industrie in derde kwartaal ruim 15 procent hoger

Alexander Pil
24 november 2021

In het derde kwartaal van 2021 was de omzet van de industrie 15,4 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig kwartaal nam het omzetniveau al voor het eerst sinds eind 2018 toe. Het omzetniveau lag in het derde kwartaal hoger dan vóór het begin van de coronacrisis. Per saldo verwachten industriële producenten in het vierde kwartaal een hogere omzet te behalen en een hogere personeelsbezetting dan in het derde kwartaal van 2021. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het derde kwartaal van 2021 respectievelijk 18,2 en 13,7 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen lagen 15,4 procent hoger dan een jaar eerder.

In het derde kwartaal van 2021 werden in de industrie 22 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er, net als in de voorgaande kwartalen van 2021, aanzienlijk minder dan een jaar eerder. In 2020 werden er in het derde kwartaal 58 faillissementen uitgesproken.

Goed vierde kwartaal verwacht

Per saldo verwacht 24 procent van de industriële ondernemers aan het begin van het vierde kwartaal dat de omzet in de komende drie maanden zal toenemen. Ondernemers zijn hiermee positiever gestemd over de omzet dan vorig kwartaal. Het saldo wordt bepaald door het percentage positief gestemde ondernemers te verminderen met het percentage negatief gestemde producenten.

Per saldo geeft 21 procent van de ondernemers aan een toename van de personeelssterkte te verwachten in het vierde kwartaal. Vorig kwartaal waren bedrijven ook al positief gestemd over de personeelssterkte. Toen gaf per saldo 18 procent van de ondernemers aan een toename te verwachten in de komende drie maanden.