Oost NL steunt duurzame innovaties Machinefabriek Boessenkool

Jessica Vermeer
21 januari

Machinefabriek Boessenkool gaat met geld van Oost NL zijn technologie voor energieopslag, elektrische tractoren en drones naar de markt brengen. De omvang van de lening is niet bekendgemaakt, maar levert zo’n veertig banen op. Boessenkool investeert in duurzame technologieën die onder zijn vleugels kunnen uitgroeien tot zelfstandige ondernemingen.

Foto: Oost NL

De vier projecten lopen sterk uiteen. Het gaat om energieopslag, elektrische tractoren, drones die sterk genoeg zijn om mensen te dragen en een machine die spuitbussen kan recyclen. Topman Eelco Osse: ‘De financiering stelt ons in staat om te blijven ontwikkelen en innovaties sneller naar de markt te brengen.’

Despray, een startup die recyclingmachines maakt voor spuitbussen, is klaar voor de markt. De machines kunnen de stoffen van deodorantbussen 100 procent scheiden, zodat ze geschikt zijn voor hergebruik. Ook Kinext dat kinetische energie opslaat in een stalen vliegwiel, kan naar de markt. Hiermee kunnen onvoorspelbare pieken in opgewekte stroom worden opgevangen.

Boessenkools eerste elektrische tractor heeft een volledige elektrische aandrijving en spoorbreedteaanpassing. De bedoeling is om deze in 2020 op de markt te brengen. De Drone4 is een volledig elektrische grote drone die personen in noodsituaties stabiel kan vervoeren.

 advertorial 

De Ingenieur over Fortunes of High Tech - A history of innovation at ASM International 1958 - 2008

De Ingenieur over Jorijn van Duijn: 'Knap is zijn brede aanpak (...) . Het resultaat is geen licht verteerbare, maar wel vaak fascinerende kost. Gelukkig heeft de auteur een goede vertelstijl en scheidt hij de verhalende hoofdstukken duidelijk van de (over te slaan) academische gedeelten.'