Oostnl steekt miljoen in innovatieprogramma Demcon

29 november 2018 

Investeringsfonds Oostnl leent Demcon een miljoen euro voor het versnellen van drie r&d-programma’s. Het gaat om medische systemen om naalden nauwkeurig te positioneren, inspectierobots en meetinstrumenten voor asferische lenzen. Met de investering zijn ongeveer veertien nieuwe voltijdbanen gemoeid.

Demcon draait al geruime tijd mee in diverse projecten voor het positioneren van naalden, waarmee biopten genomen kunnen worden of tumoren plaatselijk behandeld kunnen worden. Van oudsher moet de arts deze naalden handmatig hanteren op basis van vooraf gemaakte beelden, waardoor er vaak meerdere pogingen nodig zijn en er vaak twijfel blijft over de juiste positionering. Met de technologische oplossingen kunnen de naalden nauwkeuriger geplaatst worden.

In het inspectierobotprogramma ontwikkelt het technologiebedrijf diverse min of meer autonome systemen die op plaatsen kunnen komen waar mensen moeilijk bij kunnen. Demcon onthulde eerder deze maand bijvoorbeeld een prototype robot voor het controleren van waterleidingen, maar ook rioleringen en opslagtanks staan op het programma.

Het derde onderdeel draait om meetinstrumenten voor asferische optica onder de vlag van Dutch United Instruments, een samenwerking met TNO. Asferische lenzen zijn complexer dan conventionele sferische exemplaren, maar ze kunnen de eigenschappen van meerdere conventionele lenzen in een enkele lens combineren. Daardoor zijn optische systemen compacter uit te voeren.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Metrology and calibration of mechatronic systems

13 februari - 15 februari

Eindhoven

Time management in innovation

14 maart - 4 april

Eindhoven

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×