Op het scherp van de snede

31 mei 2017 

In de Brainport-regio is een nieuwe machinebouwer opgestaan met de toepasselijke naam Liteq. Als gloednieuwe speler is Liteq nog klein en onbetekenend. Het bedrijf richt zich op backendlithografie en daar maken gevestigde partijen als Ultratech en Canon de dienst uit.

Dus wat doet Liteq-directeur Gerrit van der Beek als hij een eerste voet tussen de deur heeft bij potentiële klanten? Dan speelt hij zijn troefkaart ASML. Dat kan, want de grote jongen uit Veldhoven is investeerder in de startup. Als marktleider in frontendlitho is ASML een machtige partij, een hefboom waarmee de deur voor Liteq altijd openzwaait. Daarna kan het echte gesprek beginnen.

De vraag naar financiële stabiliteit, zitvlees en installed base werd dertig jaar geleden ook gesteld aan ASML. In die tijd stelde de Veldhovense machinefabrikant nauwelijks iets voor in de chipfabricage. Midden jaren tachtig waren Nikon, Canon en GCA dominant in chipfabrieken. Een ASML-stepper kwam je in waferfabs nooit tegen. ASML moest zelfs hard op de deur bonken bij de chipdivisie van moederbedrijf Philips om gehoor te krijgen.

Het is interessant om ASML in zijn beginjaren en Liteq met elkaar te vergelijken, omdat hun uitdagingen op elkaar lijken. Net als ASML heeft Liteq bijvoorbeeld de strategie om zo veel mogelijk uit te besteden. In technologie en markt zijn er overeenkomsten, maar wie goed kijkt, ziet vooral dat de wereld in drie decennia op een duizelingwekkende manier is veranderd.

In de jaren tachtig ging ASML met uitbesteden al ver. De verspaning ging naar gereedschapsmakers als Gerard van der Leegte en Nedinsco. Bij het Natlab en het CFT werd veel r&d neergelegd. Zeiss deed de optiek, maar was geen vaste partner en bovendien een onbetrouwbare leverancier. Het was voor ASML soms zenuwslopend om afhankelijk te zijn van externe ontwikkeling. Het Natlab en het CFT leverden, maar bijvoorbeeld de uitbesteding van de waferhandler voor de Pas5500 aan het Franse Micro-Controle liep volledig uit de hand. Daarna konden CCM en de Philips Machinefabriek in Acht de boel gelukkig ternauwernood redden. Micro-Controle ging ten onder (meer daarover in mijn boek De architecten van ASML, dat over twee weken verschijnt) en ASML kwam goed weg.

Liteq moet dit outsourcingspel nu op het scherp van de snede spelen. Alles, maar dan ook alles dat geen kerntechnologie is, koopt de startup in. Geavanceerde onderdelen als waferhandlers en zeer nauwkeurige stages zijn tegenwoordig ook gewoon van de plank te krijgen. De kunst is vooral: overal vanaf blijven. Het enige waar Liteq echt veel ontwikkeling in steekt, is de optiek die het mogelijk maakt om met 355 nm licht (standaard yag-laser) patronen met details van twee micrometer te printen. Hier zit de onmisbare competitive edge waarin een nieuwkomer als Liteq beduidend beter moet zijn dan gevestigde spelers. Het Nederlandse bedrijf claimt een tweemaal lagere cost of ownership dan concurrenten. Voor de rest geldt het adagium: niet innoveren!

Maar dan nog valt er voldoende te engineeren. Er is immers een goede architectuur nodig (zowel software als hardware) die kan omgaan met snelle veranderingen. Wat de software betreft, heeft Liteq het met moderne tools en technologie iets makkelijker dan ASML in zijn begintijd, al blijft goede expertise op dat vlak broodnodig.

Maar vooral is het kunnen terugvallen op geavanceerde standaardcomponenten een weldaad. Generatie op generatie doen toeleveranciers de ontwikkeling en zorgen ze voor service, logistiek en opslag. De onderdelen gaan vergezeld van uitgebreide ervaring en informatie over betrouwbaarheid. Bovendien hoeft Liteq ze pas af te rekenen als het de onderdelen ook echt nodig heeft en dat is goed voor de kaspositie - iets waar bij startups altijd veel pijn zit.

AGENDA

Events

Smart Systems Summit

11 oktober

Eindhoven

Trainingen

Advanced mechatronic system design

26 september - 3 oktober

Eindhoven

Topbanen
ESI Energy Sciences (Europe)

International Service Engineer

ESI Energy Sciences (Europe)

Utrecht

Ministerie van Defensie

Word technicus bij Defensie

Ministerie van Defensie

Nederland

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2018 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×