Overheid bouwt aan buffer beademingsapparaten voor tweede golf

Jessica Vermeer
20 mei

De Nederlandse overheid heeft in een paar weken tijd 100 miljoen euro uitgegeven aan beademingsapparaten die voorlopig niet gebruikt worden, meldt het ED. De overheid kocht in maart en april massaal in bij producenten als Philips, Demcon en Ventinova. Tot dusver is minder dan drie procent van de duizenden beademingsapparaten daadwerkelijk in gebruik genomen door ziekenhuizen.

Het beademingsapparaat van Ventinova kan volgens het bedrijf levensreddend zijn voor coronapatiënten in kritieke toestand. Foto: Ventinova

Het ministerie van Volksgezondheid schafte in een paar weken zesduizend beademingsapparaten aan. Uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat inmiddels 141 systemen zijn geleverd aan 27 verschillende ziekenhuizen. De overheid bestelde onder meer vijfhonderd apparaten van Demcon, duizend beademingssystemen bij Philips en enkele tientallen bij het Eindhovense Ventinova.

Minister Van Rijn van Medische Zorg nam afgelopen donderdag het eerste beademingsapparaat in ontvangst bij Demcon in Best. Hij stelt dat Nederland een grote voorraad aanlegt voor een mogelijke tweede coronagolf. Verder weet de overheid niet zeker of alle bestelde systemen ook kunnen worden geleverd. ‘We moeten een voorraad hebben zodat als het nodig is heel snel kan worden opgeschaald’, aldus Van Rijn. ‘Dat betekent dat we een centrale voorraad aanleggen. Dan kunnen we ze sneller inzetten waar nodig.’ Hij kan nog niet inschatten hoeveel beademingssystemen Nederland achter de hand moet hebben.

Demcon produceerde eerder al de beademingsmodule van de beademingssystemen voor klanten en bouwt nu voor het eerst zelf complete apparaten. Deze apparaten zijn succesvol getest in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De benodigde Europese goedkeuring verwacht het bedrijf binnen een paar weken te krijgen, waarna Demcon ook aan het buitenland kan leveren.

 advertorial 

Events als een service

Dat u uw (potentiële) klanten niet meer kunt spreken op een beursvloer, betekent niet dat u geen contact meer met ze kunt hebben. Huur Mechatronica&Machinebouw in om uw (online) event of webinar te organiseren. Wij zorgen voor de hosting en registratie, en we bieden online promotie aan om ervoor te zorgen dat uw event een succes wordt. Neem contact met ons op via events@techwatch.nl voor meer informatie over de mogelijkheden en tarieven.

Het Eindhovense Ventinova schaalde mede op verzoek van de Nederlandse overheid in hoog tempo op. Inmiddels heeft het te horen gekregen dat het niet voor eind deze maand hoeft te leveren. De apparaten van Ventinova gebruiken een gepatenteerde technologie waar de meeste ziekenhuizen niet bekend mee zijn, maar die volgens de producent wel zeer geschikt zijn voor patiënten met Covid-19.