Pneumatische robothand Festo traint zichzelf

Alexander Pil
4 maart 2019

Festo heeft een pneumatisch aangedreven robothand ontwikkeld die samen met een eveneens pneumatische robotarm laten zien hoe mens-robotsamenwerking er in de toekomst zou kunnen uitzien. De Bionicsofthand bevat geen botstructuren; de vingers bestaan uit flexibele blaasbalgen die met een 3d textieljasje zijn afgesloten. Die stof is opgebouwd uit zowel elastische als zeer sterke draden, en maakt het mogelijk om zeer precies te bepalen waar de structuur uitzet en kracht levert. Door die constructie is de robothand licht, flexibel, adaptief en gevoelig, maar kan hij ook grote krachten leveren.

De Bionicsofthand gebruikt de reinforcement learning-methode om zich acties eigen te maken. Dat betekent dat de hand geen acties imiteert, maar slechts een einddoel krijgt zoals ‘draai dit regelmatige twaalfvlak zodat het blauwe vlak boven ligt’. Via trial and error moet de hand die toestand zien te bereiken. Aan de hand van feedback optimaliseert het systeem langzaam zijn acties totdat hij de taak heeft opgelost.

De Bionicsoftarm is een doorontwikkeling van de olifantenslurfachtige Bionicmotionrobot die Festo eerder demonstreerde. Door het modulaire design heeft het Duitse familiebedrijf de mogelijkheden sterk vergroot. De pneumatische robotarm kan worden gecombineerd met tot zeven pneumatische compartimenten en draaiende drives. Daardoor is de flexibiliteit verbeterd voor wat betreft bereik en bewegelijkheid, en kan de arm zelfs in beperkte ruimte obstakels ontwijken. Festo stelt dat de Bionicsoftarm veilig kan samenwerken met mensen en scara-systemen voor bijvoorbeeld pak-en-plaats toepassingen.

Onderwaterrobot

Naast de twee industriële robotinnovaties heeft Festo ook een product ontwikkeld dat niet direct een duidelijke toepassing heeft. Voor die Bionicfinwave heeft het designteam zich laten inspireren op de golvende vinbewegingen waarmee sommige vissen zich in het water voortbewegen. Die golving duwt het water naar achter en zorgt voor een kracht vooruit. Op die manier van de Bionicfinwave vooruit en achteruit onder water zwemmen.

 advertorial 

Keynote by ASML during the Digital Twin Conference

On 4 November, the online Digital Twin Conference will take place. The keynote by Ignacio Alonso and Helen Kardan will introduce ASML’s vision and dream for digitalization of ASML’s Twinscan products, an enabler for future societal and industrial progress. Get your online ticket now to receive access to the livestream and the presentation videos (on demand).

De vinnen aan beide zijden van de onderwaterrobot zijn van siliconen en hebben geen stutten of andere ondersteunende elementen nodig. De twee vinnen zijn verbonden aan negen kleine hefboompjes die worden aangedreven voor twee servomotoren. Twee aangrenzende nokkenassen brengen de kracht over naar de hefbomen zodat de vinnen onafhankelijk kunnen bewegen.