Precies, dat is de toekomst

Auteur: Dennis van Beers
11 november 2015 

Op het moment van schrijven kijk ik uit naar alle zaken die zich rondom en op de Precisiebeurs gaan afspelen. Deze positieve spanning hangt samen met de verwachtingen die precisietechnologie bij mij oproepen. Voor sommigen is die sector synoniem met de halfgeleiderindustrie, maar precisietechnologie is zóveel meer.

Nee, als ik aan precisietechnologie denk, dan zie ik een interessante, aantrekkelijke markt die gewoon keiharde potentie heeft voor de toekomst. En dan heb ik het niet alleen over de productie van precisiecomponenten die in tal van industrieën worden toegepast. Het gaat ook over de productiemiddelen die hiervoor nodig zijn. En in dat kader ook over de toeleveranciers van onderdelen voor deze machines en hún toeleveranciers van materialen, halffabricaten en dergelijke.

Nergens als in de precisietechnologie is het zo belangrijk dat alle stappen in de keten een kwalitatief hoogwaardig product opleveren. Ergens één fout en je kunt de gewenste nauwkeurigheid aan het einde van de rit wel vergeten. Daarbij focus ik graag op de (light) assemblageprocessen en de bijbehorende verpakkingshandelingen die ook met de hoogste nauwkeurigheid moeten worden uitgevoerd. Onder meer vision, snelle en nauwkeurige besturingen, en stabiele gantry-opstellingen kunnen hier een beslissende rol spelen.

Een uitdaging dus voor machinebouwers om met innovatieve oplossingen te komen die individuele en veelal extreem lichte producten aankunnen maar daarbij toch universeel zijn in te zetten. Dat gebeurt gelukkig ook al op grote schaal. Ik zie het niet alleen in de hoogwaardige assemblageprocessen in de elektronica-industrie, maar tevens in de medische en laboratoriumwereld, bijvoorbeeld bij het geautomatiseerd nemen van monsters en het uitvoeren van analyses. Onontbeerlijk om snel een beslissing te kunnen nemen zodat een optimale behandeling voor een specifiek ziektebeeld kan worden bepaald.

Goede oplossingen voor light assembly, goede oplossingen voor innovatieve verpakkingssystemen. Precies dáár ligt een stukje van de toekomst.

AGENDA

Events

Dutch Machine Learning Conference

13 maart

's-Hertogenbosch

High-Tech Systems

11 april

Eindhoven

Trainingen

Thermal effects in mechatronic systems

19 maart - 21 juli

Eindhoven

Design for additive manufacturing

10 april - 12 april

Eindhoven

Topbanen
ROC Nijmegen

Docent Elektrotechniek

ROC Nijmegen

Nijmegen

Topcon Positioning Systems

Senior Manager Technical Service

Topcon Positioning Systems

Capelle aan den IJssel

Hembrug Machine Tools

Mechanical Engineer

Hembrug Machine Tools

Haarlem

ENGIE Services Nederland

Technisch Operationeel Beheerder

ENGIE Services Nederland

Veldhoven

Murrelektronik

Accountmanager Zuid-Oost Brabant (M/V)

Murrelektronik

Zuid-Oost Brabant

Murrelektronik

Hoofd Verkoop Binnendienst (M/V)

Murrelektronik

Breda

Techwatch

Techwatch | bv | Novio Tech Campus | Transistorweg 7-H | 6534 AT Nijmegen
T. +31 (0)24 - 350 3532 | info@techwatch.nl

Copyright ©  2019 Mechatronica&Machinebouw - All Rights Reserved

×