Samsung, Cisco en Orange demonstreren 5g-aangedreven drone en robot

Alexander Pil
5 maart 2019

Samsung Electronics, Cisco en Orange hebben twee industriële 5g-applicaties onthuld: een drone en een industriële robot. De drie bedrijven demonstreerden de met 5g-uitgeruste apparaten vorige week voor het eerst op de MWC19-beurs in Barcelona.

Een drone met een zeer lage latency en een kwalitatief hoogwaardig videosysteem werd bestuurd vanuit de Orange-stand op de Fira de Barcelona. De drone, die zich buiten in een datacenter van Orange bevindt, is uitgerust met een 5g-router waarmee commando’s naar de drone worden overgebracht en een hoogwaardige videofeed met een lage latency wordt verzonden. In de Orange-stand was te zien hoe de piloot de drone bestuurt met behulp van een 5g-tablet. Droneoperator Aeromedia werkte mee aan deze demonstratie.

Op MWC19 was ook een autonome robot te zien die productieonderdelen verplaatste. Hij verstuurde live videobeelden, genomen met een geïntegreerde 360º-camera en een Full HD-camera. Aan de hand van de videobeelden kunnen operators de omgeving van de robot op afstand bewaken en controleren wanneer de autonome werking van de robot wordt onderbroken door onverwachte obstakels op zijn pad. De video en de commando’s voor de robot werden via een 5g-netwerk verzonden. Deze demonstratie werd gegeven in samenwerking met energiedienstverlener Acciona.

Samsung en Cisco bundelden hun krachten voor deze live demonstratie. Samsung gebruikte zijn 5g-oplossingen, waaronder gevirtualiseerde Ran, een van de kleinste 5g-toegangseenheden, meerdere 5g-routers voor binnen en buiten, en 5g-tablets. Het Ultra Gateway Platform van Cisco biedt een virtuele 5g-pakketkern bovenop de NFV-infrastructuur van Cisco die een verbeterde doorvoer en flexibiliteit garandeert. Door gebruik te maken van de grote bandbreedte die beschikbaar is op millimetergolfbanden, zoals 26 GHz, en geavanceerde antennetechnologieën zoals massieve mimo en beamforming, konden de bedrijven mobiliteit, een zeer lage end-to-end latency en een hoge capaciteit bereiken die de overdracht van hoogwaardige videofeeds mogelijk maken.

‘5g heeft het potentieel om de industrie en de maatschappij te transformeren door creatieve bedrijfsmodellen te ontsluiten’, zegt Serge Vandriessche, Benelux Director Mobile bij Samsung Electronics Benelux. ‘Door onze commercieel beproefde 5g-oplossingen in te zetten zullen we verder samenwerken met internationale partners om het gebruik van 5g in de praktijk te versnellen, wat uiteindelijk een impact zal hebben op ons dagelijks leven.’